mcdonalds és ford együttmukodes
A mekis kávétól az új Lincolnig

A fenntarthatóság jegyében állt össze a két nagy múltú amerikai vállalat. A McDonald’s és Ford új együttműködése értelmében az autógyártó a gyorsétteremláncnál termelődő hulladékot felhasználva készít alkatrészeket a kocsijaihoz.

McDonald’s és Ford: a kávé köti össze őket

A Ford a kávékészítés során keletkezett egyik mellékterméket hasznosítja újra, hogy többek között ez használva gyártson fényszórókat az autóihoz. A cég már évek óta kísérletez növényi és újrahasznosított alapanyagokkal. A kutatók feladata első körben az volt, hogy megtalálják a kávéfogyasztás azon mellékterméket, amit hasznosítani lehet az autóiparban. Amikor ez megvolt, a Ford felkereste az étteremláncot, ami évente nagyjából egymilliárd pohárral ad el az italból. Mivel a McDonald’snál is folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy fenntarthatóbbá tegyék a működésüket, nem volt nehéz megállapodni az együttműködésről. Ennek eredményeként a decemberben piacra kerülő Ford Lincoln Continental lesz az első olyan kocsi, aminek az alkatrészei nyomokban kávét tartalmaznak.

Ha kíváncsi vagy a technológiára is, ami emögött áll, ebben a videóban elmagyarázzák, hogyan kerül a kávé mellékterméke az autókba:

 

Különleges találkozások a fenntarthatóság jegyében

Egyébként nem a McDonald’s és a Ford együttműködése az első, ahol a kávé és a jármű találkozik a fenntarthatóság jegyében. A RE: CYCLE bicikli 300 üres kávékapszulából készült két év fejlesztés után. A svéd Vélosophy és a Nespresso együttműködésében kifejlesztett limitált modell 1290 euróért, azaz körülbelül 420 ezer forintért vásárolható meg.

És ha már újrahasznosítás illetve autóalkatrészek: tudtad, hogy megnyílt az ország első fémhulladék kiállítása, ahol a több méteres Terminátor, Alien, Megatrón szobrok teljes mértékben újrahasznosított autóalkatrészekből készültek?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •