Olajos halak, magvak
A zsírsavak leghatékonyabbika az omega-3, mely az olajos halakban, a lenmagban, a tökmagban, a dióban és a szójababban található meg. A tökmag emellett rendkívül gazdag cinkben, ez az ásványi anyag javítja a memóriát. Ezek a zsírok fontos szerepet töltenek be az agy, a szív és az ízületek megfelelő működésének biztosításában. A legelterjedtebb olajos halfajták a lazac, a pisztráng, a makréla, a hering és a szardínia.
Feketeribizli
A C-vitamin számtalan jó tulajdonsága közé tartozik az agyműködés serkentése is, a feketeribizli a citrusfélék és brokkoli mellett forrása ennek a fontos vitaminnak.
Brokkoli
A K-vitamin szintén az emlékezőképességünknek segít. Nemcsak a brokkoliban találjuk meg, hanem a karfiolban, a kelbimbóban és a káposztafélékben is.
Az utóbbi években sokat hallani az úgynevezett szuperélelmiszerekről. Egyesek szerint csak ügyes marketingfogás, míg mások egyenesen a hosszú élet titkának tartják őket. Mitől is szuperek ezek az élelmiszerek, és hogyan tudunk minél többet fogyasztani belőlük? Ebből a cikkünkből megtudhatod. Ha pedig bűnözésmentesen szeretnél nassolni, mutatjuk, melyek azok az alacsony kalóriatartalmú, nem hízlaló gyümölcsök és zöldségek, amiket bátran fogyaszthatsz.
Forrás: Ízes Élet/BBC Good Food