sütőben sült lazac
(Fotó: timolina/Freepik)

Ha egyszerű, egészséges, de mégis extra finom ételt szeretnénk ebédelni vagy vacsorázni, az egyik legjobb ötlet a sült lazac. Megmutatjuk a legegyszerűbb módját az elkészítésének. A lényeg, hogy nem kell túlgondolni, elég csak beecsetelni a halat egy kis olajjal és megszórni sóval, borssal, mielőtt a sütőbe tennénk. Több fűszer gyakorlatilag felesleges, hiszen a cél, hogy megőrizzük a hal természetes ízét. Köretként pedig a spárgaszezonra hangolódva jöjjön egy adag parmezános spárga, szintén sütőben sütve, akár egyidejűleg.

Így készül sütőben a lazac

Még a vastag szeletek is gyorsan megsülnek, ezért maradjunk nyugodtan a sütő mellett, és amíg várakozunk, esetleg készítsünk egy gyors kapros szószt a hal mellé. A sütési idő 1 cm vastagságonként 4-6 perc. Ha a színe opálos, rózsaszínes, készen is vagyunk. Nézzük pontról pontra!

lazacfilé sütőben sült recept
A lazac sütőben egyszerűen, gyorsan és egészségesen elkészíthető (Fotó: Rawpixel/Freepik)

1. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, és egy sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával. A lazacszeletet papírtörlővel töröljük szárazra.

2. Locsoljunk rá egy kevés olajat, majd dörzsöljük bele az ujjunkkal vagy ecsettel.

3. Alaposan szórjuk meg sóval és egy kevés borssal.

4. Helyezzük a szeletet bőrrel lefelé a sütőlemezre, majd tegyük a sütőbe.

5. A sütési idő a szeletek vastagságától függ, ahogy feljebb írtuk, számoljunk centinként 4-6 perccel. Ha egy villát beleszúrva azt érezzük, hogy lemezeire szétnyílik, elkészült.

Tálaljunk parmezános spárgát a lazac mellé

Hozzávalók (2-4 adaghoz):

  • 1 csomag (1/2 kg) zöldspárga
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 ek. reszelt parmezán
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • só, bors
  • fél citrom leve
sütőben sült sajtos parmezános spárga
(Fotó: Ízes Élet)

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 220 ºC-ra. A spárgát alaposan megmossuk, majd a fás szárait levágjuk, letörjük úgy, hogy nagyjából egyforma hosszú szálakat kapjunk. Hámozni nem szükséges.

Egy tepsiben kiterítjük egy rétegben, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a parmezánnal és a fokhagymával, és kézzel alaposan összeforgatjuk, hogy mindenből jusson mindenhova. 12-15 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha még roppan.

Forrón tálaljuk, közvetlenül tálalás előtt meglocsoljuk a citromlével. Tökéletes köret bármilyen lazac recept mellé.

Reggeli, ebéd, vacsora, esetleg desszert? Receptajánlónkban mindre találsz ötletet:

Forrás: Ízes Élet/the kitchn