zablisztes tejes pite
(Fotó: Ízes Élet)

Indítsuk a hétvégét egy könnyen összedobható desszerttel. A tejes pite, vagy tejpite egy klasszikus süti, amely eleve kevés lisztet tartalmaz. Ráadásul ez a kevés liszt is bátran lecserélhető egyéb lisztalternatívára, így ezt a változatot bátran fogyaszthatják gluténérzékenyek is. A tejes pite egyik legjobb tulajdonsága, hogy kedvünkre variálható. Dobjunk rá friss vagy akár mirelit bogyógyümölcsöket, vagy tálaljuk kedvenc fanyar lekvárunkkal.

Zablisztes tejes pite

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 5 dl tej
  • 10 dkg zabpehelyliszt

A zablisztes tejes pite elkészítése:

A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával. Hozzáöntjük a tejet, majd habverővel beledolgozzuk a lisztet. Híg állagú masszát fogunk kapni.

Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 45 perc, vastagságtól függ). Ha nagyon barnulna a teteje, a sütési idő második felében nyugodtan letakarhatjuk alufóliával. Az elkészült pitét a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük, és lekvárral tálaljuk.

He esetleg a tejpite nem nyerte el a tetszésedet, akkor nézd meg ezeket a finomságokat:

Forrás: Csigó Zita/Ízes Élet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •