egyéjszakás zabkása
(Fotó: stockking/Freepik)

Az este bekészített zabkása, azaz az egyéjszakás zabkása (angolul: overnight oats) egészséges, gyors és egyszerű reggeli alternatíva. A képlet pofonegyszerű: csak megtöltünk egy kis befőttes vagy csatos üveget zabpehellyel, adunk hozzá tejet vagy vizet, joghurtot, és éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy jól megszívja magát. Nem csoda, hogy pár éve szinte végigsöpört a netes receptoldalakon. Mutatjuk, hogyan készítheted el te is.

Így készül az egyéjszakás zabkása

Több napra való reggelit is elkészíthetünk egyszerre, vagy elvihetünk magunkkal egyet ebédre. A különböző feltétekkel, például olajos magvakkal és gyümölcsökkel könnyen változatossá tehetjük a kását, vagy ha szeretnénk, felturbózhatjuk joghurttal, kakaóporral, fűszerekkel (fahéjjal, vaníliával) és mogyoróvajjal. Az egészben pedig az a legjobb, hogy még egészséges is, hiszen a zab tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Lássuk a lépéseket!

Hozzávalók:

  • Zabpehely
  • Chia mag
  • Folyadék, ami lehet tej, növényi tej vagy víz is
  • Joghurt
  • Ízesítés

Elkészítés:

zabkása reggeli gyümölcs
(Fotó: Lemons + Zest)

Egy adaghoz számoljunk 5 evőkanál zabpelyhet. Adjunk hozzá 2 teáskanál chiamagot, és keverjük össze kb. 1,5 dl tejjel, növényi tejjel vagy vízzel. Tegyük csatos üvegbe, és kanalazzunk rá 1-1,5 dl tetszőleges joghurtot. Készíthetünk nagyobb mennyiséget is, a bekevert kása kb. 3 napig áll el a hűtőben.

Ízesítések és feltétek:

Elő a kreativitással! Édes vagy sós, csak rajtunk múlik. Amint a zab eleget ázott, nyissuk ki az edényt, és adjuk hozzá a feltéteket. Belekeverhetünk mogyoróvajat, ricottát, juharszirupot, mézet, cukrot, őrölt fahéjat vagy akár őrölt kardamomot is. A tetejére kerülhet mazsola, aszalt gyümölcs, szeletelt banán, áfonya, málna, datolya és füge, valamint olajos magvak vagy kókuszpehely.

Forrás: Ízes Élet/Eating Well

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •