tankolás benzinkút benzin dízel prémium üzemanyag
Fotó: Freepik/jcomp

A jó idő és a pünkösdi hosszú hétvége közeledtével egyre többen indulnak el autós kirándulásokra. Pár hasznos trükkel azonban nem csak könnyebben boldogulhatunk az utakon, hanem a kiadott költségeket és a gépjármű szén-dioxid kibocsátását is csökkenthetjük. Jöjjön most öt praktikus tipp a nyári vezetés szerelmeseinek, hogy a lehető leghatékonyabban vezessünk.

1. Bemelegítés

Bár a legtöbben a beszállást követően azonnal útnak indulnak, érdemes lehet pár percet várni. Ugyanis hidegindítás esetén minden motornak több üzemanyagra van szüksége, emiatt megemelkedik a fogyasztás. Épp ezért óvatosan melegítsük fel a motort az üzemi hőmérsékletre: ezzel egyúttal kíméljük a környezetet és a pénztárcánkat, ráadásul várakozás közben beállíthatjuk a navigációt is. A Google Maps például már felajánl olyan útvonal lehetőségeket is, amelyeken üzemanyagot takaríthatunk meg, ráadásul sok esetben ezek látványosabb szakaszokat jelentenek.

2. Állandó sebesség

nyári vezetés tipp

Gyorsan, lassan vagy közepes tempóban? A válasz az egyenletes sebesség: ha kellő távolságot tartunk az előttünk haladó autótól, nagyobb biztonságban leszünk az úton, finomabban tudjuk kiegyenlíteni a sebességkülönbségeket. Emellett a gördülési szakaszok is jobban kihasználhatók, és a fékek kopása minimálisra csökkenthető. Ráadásul üzemanyagot takarítunk meg a nyári vezetés során, ugyanis állandó sebességgel haladva a jármű kevesebbet fogyaszt. Az autó felgyorsítása igényli a legtöbb üzemanyagot, így a kívánt utazósebesség eléréséhez gyorsítsunk dinamikusan és időben váltsunk magasabb sebességfokozatba. A túl gyors vagy túl lassú felgyorsítás egyaránt megterhelő a motor számára.

3. Legmagasabb fokozat

Érdemes mindig a lehető legmagasabb sebességfokozatban vezetni. Ugyanis, ha szükségtelenül magas motorfordulatszámon járatjuk az autót, több üzemanyagot fogyasztunk és ezzel együtt növeljük a kopást.

4. Rendszeres ellenőrzés a nyári vezetés során is

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy az autónk megfelelő műszaki állapotban van. Ennek egyik fontos eleme, hogy legalább havonta nézzük meg az abroncsnyomást is: amennyiben túl alacsony, a gumik gyorsabban kopnak és nő az üzemanyag-fogyasztás. A kerekek esetében is lényeges még megjegyezni, hogy a szükségtelenül széles gumiabroncsok növelik a súlyt és a gördülési ellenállást.

A motor alkatrészein található lerakódások csökkenthetik a teljesítményt és növelhetik a fogyasztást. A napi rutinellenőrzés mellett érdemes évente szervizelni a járműveket, így felmérhetjük az állapotát. A jó minőségű üzemanyagok rendszeres használata tisztítja és tisztán is tartja a motort: ez elősegíti a kibocsátás csökkentését és növeli a motor élettartamát.

5. Kerüljük a felesleges terhelést

Már hetek óta tervezzük rendbe rakni a csomagtartót, mégse jön el soha az ideje? Nagyobb utazások előtt figyeljünk oda erre is, hiszen ezzel pénzt és energiát spórolhatunk! Bár sok esetben könnyebb az autóban hagyni azokat a dolgokat, amik egyszer még jól jöhetnek, azonban a hozzáadott súly miatt megnő a gépjármű fogyasztása. Így nyaralás előtt vegyük ki a felesleges dolgokat, például a hóláncot.

Az üzemanyag-takarékos vezetés figyelmet és jártasságot igényel, de az elkötelezettség kifizetődik: ugyanis ezzel azon túl, hogy költséget takarítunk meg, hozzájárulhatunk az autónk szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez is.
Forrás: OMV

Kapcsolódó:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •