villanyautósok vezetési szokásai
Bármilyen kicsik az e-autók, legtöbbször sokkal jobban gyorsulnak, mint a belső égésű motorral szerelt járgányok; fotó: Freepik

Téged is zavar, ha az előtted haladó már hosszú méterekkel a piros lámpa előtt a fékre lép? És e-autóról van szó? A magyarországi utakon is egyre több elektromos jármű fut. A villanyautósok, illetve a hagyományos, belsőégésű motoros kocsik volánjánál ülők közötti békés egymás mellett élést elősegíti, ha az utóbbiak jobban megértik, mit és miért csinálnak másképpen „villanyos” társak. Az elektromos autósok ugyanis gyakran más ritmusban haladnak, Miért? Mert az autóik jellemzői eltérnek a hagyományos motorral hajtott autókétól. Nem árt ismerni a miérteket. Úgy könnyebb alkalmazkodni a közlekedés új, egyre inkább elterjedő résztvevőihez.

Miért fékeznek a villanyautósok?

Nagyon sok autóst bosszant, ha azt látja, az előtte haladó kocsi már jóval a piros lámpa előtt fékez, s nagyon elnyújtva lassítva áll meg a közlekedési lámpa előtt. Van egy rossz hírünk a számukra. Ahogy terjednek az elektromos kocsik, úgy növekszik majd a fontolva fékezők aránya. A villanyautók ugyanis – ha a vezető felengedi a „gázpedált” – azonnal fékezni kezdenek. A fékezési energiából nem hő termelődik, hanem a hatótávolságot növeli elektromosság. Persze az elektromos autók is sok energiát vesztenek. A számítások szerint az átlagos villanyautók a gyorsításhoz használt energia legfeljebb hatvan százalékát nyerhetik vissza a fékezéskor. Más számítások szerint pedig, ha a villanyautósok jól használják a „gázpedált”, akkor 10 kilométerenként 2-3 kilométernyi távolságra elegendő elektromos áramot lehet visszaszerezni.

Zöld rendszámos autók elektromos autó
Ha megértjük a zöld rendszámos e-autók működését, talán türelmesebbek leszünk a villanyautósokkal; fotó: MTI/Balázs Attila

Az elnyújtott fékezés jelensége még inkább terjedni fog, amikor elterjednek az egypedálos rendszerek. Az esetek több mint kilencven százalékában a vezetők egyetlen pedált használnak a gyorsításhoz, illetve a lassításhoz, s csak a vészfékezés esetén kell megnyomni a valódi féket.

Változó vezetési szokások a villanyautósok körében

Az is bosszantja – teljes joggal – a robbanómotoros motorral szerelt kocsik vezetőit, ha az előttük haladó elektromos autósok ok nélkül fékeznek. Például, ha a sötétben a szembe jövő sávban közeledik egy másik jármű, vagy egy-egy kanyarban, amit lassítás nélkül is biztonsággal be lehet venni. Az e-autóknál azonban akkor is kigyullad a féklámpa, ha a vezető csak leveszi a lábát a gyorsító pedálról: ahogy ezzel beindul a regeneratív fékezés, úgy a jármű figyelmezteti a mögötte érkezőt a lassulásra. Minél hosszabb a fékút, és minél később nyomják meg az elektromos autósok a féket, annál több energiát nyerhet vissza az autó. A prémium osztályba tartozó elektromos járműveknél szabályozható is a regeneratív fékezés ereje. A Tesláknál a szoftverbeállításoknál változtatható a a vissszanyerési hatékonyság, míg a BMW-k I-sorozatában az előre meghatározott vezetési módok közötti választással módosítható a fékhatás.

elektromos opel corsa toltes
Nem csupán a hagyományos járművek vezetőinek, hanem a járókelőknek is kell felkészülni az elektromos járművek terjedésére

Az elektromos autósok közül egyébként sokan is nem tudják, hogy akkor is kigyulladhat a féklámpájuk, ha nem nyomják meg a féket. Aztán csak csodálkoznak, amikor azt látják, egy-egy több sávos úton sorra átmenekülnek egy másik sávba a mögöttük jövő kocsik.

Jobban gyorsulnak az e-autók

Azt is érdemes tudni az elektromos járművekről, hogy bármilyen kicsik, legtöbbször sokkal jobban gyorsulnak, mint a belső égésű motorral szerelt járgányok. A villanymotorok ugyanis – ellentétben a hagyományos járművekkel – gyakorlatilag állandó nyomatékkal, sebességváltó közbeiktatása nélkül hajtják a járművet. Így a váltás nem vesz el időt a gyorsítástól.

A cikk a következő oldalon folytatódik. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2