A gyerek is segítsen a főzésben
Most, hogy nincs büfé, kisboltba napi többszöri leugrás és gyorsétterem, talán könnyebb elfogadtatni a gyerekkel az örök szabályt: együnk rendes ételeket, és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket. A főzésbe az arra nyitott gyereket mindenképp vonjuk be – ezzel elültetjük benne az egészséges étkezés alapjait. Erre már a kisebbek is fogékonyak. Ha a gyerek válogatósabb, akkor is van lehetőségünk most kibővíteni az otthon fogyasztott ételek listáját, hiszen a menzán sem válogathat. Most ne csak a kedvenceit egye, hanem tegyük változatossá az étkezését, és ha bevonjuk az elkészítésbe, sokkal szívesebben fogja megenni.
Legyünk ezekben a szabályokban éppen olyan következetesek és szigorúak, mint az otthoni tanulásban. A gyerekek hajlamosak az unalomevésre, ingerszegény környezetben ez a vágy még inkább felerősödhet. Ha folyton a nyitott hűtő előtt álldogál a kiskamasz, vagy folyamatosan arról panaszkodik, hogy éhes, ismerjük fel, hogy inkább az aktivitás hiánya vagy feszültség is állhat a háttérben. Próbáljunk tenni ez ellen: a megfelelően beállított étkezési szokások ilyen esetekben sokat segíthetnek. Figyeljünk a folyadékfogyasztásra is: a nap elején mindig tegyük ki eléjük a szükséges vízmennyiséget, amit nap végéig meg kell inniuk, illetve mutassuk meg nekik az egészséges snackeket.
A cikk a következő oldalon folytatódik.