anya es lanya tornazik
Fotó: Gustavo Fring/Pexels

Sokunknak új helyzet most az otthon maradás; a legkeményebb feladatuk talán azoknak van, akik gyerekkel vannak karanténban. Ilyenkor főleg maguknak a gyerekek számára a legnagyobb ellenség a túlzott elkényelmesedés, a nassolás, a mozgáshiány és a rendszertelen étkezés. Ez ugyanis nemcsak hízáshoz, hanem a védekezőképesség gyengüléséhez is vezethet. Dr. Farkas Kitti tanácsait betartva azonban gyermeked fitten és erős immunrendszerrel léphet majd ki a lakásból a „visszatérés” idején.

A legfontosabb a rutin felállítása

Többet vagyunk otthon, jut idő a főzésre is, éppen ezért együnk finom, változatos és természetes ételeket. Különösen figyeljünk arra, hogy gyermekeinknek is legyen tartalmas, meleg ebédje. Kerüljük a tartósított ételeket, próbáljunk meg minél természetesebb élelmiszereket fogyasztani. Ahogyan a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is be kell tartaniuk olyan alapszabályokat, melyek az egészséges anyagcserét támogatják.

Dr. Farkas Kitti (Fotó: Ízes Élet)

„A tini korú gyereknek már el lehet magyarázni, miért fontos, hogy inzulinszintünk ne ugráljon, ehhez pedig rendszer kell az étkezésbe. Amellett, hogy a gyakori és egészségtelen étkezéssel magasan tartjuk az inzulinszintet, általában több kalóriát viszünk be a szükségesnél, anélkül, hogy észrevennénk. Mindkettő egészségtelen. Fontos ennek ellensúlyozására a napi háromszori étkezés, melyek közül az ebéd legyen a szénhidrátban leggazdagabb, mert így követjük szervezetünk természetes napi inzulinszint-ingadozását és a nassolást, farkaséhséget is elkerüljük” – szögezi le dr. Farkas Kitti.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3