tippek minőségi alváshoz
Étkezési és folyadékfogyasztási szokásainkkal befolyásolhatjuk alvásunk minőségét

A gondokkal teli, rohanós mindennapok leküzdéséhez rendkívül fontos testünk és lelkünk megfelelő regenerálása egy nehéz nap után. Nem is gondolnánk, de a vitamindús, egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű pihenés és minőségi alvás is szervezetünk megfelelő karbantartásához. Csak ekkor tud testünk teljes mértékben a regenerációra összpontosítani, agyunk pedig feldolgozni és rendezni a napközben bennünket ért hatásokat, információkat és emlékeket. Ezt, a minőségi alvásidőt pedig szépségünk is meghálálja, bőrszínünk, közérzetünk és egészségi állapotunk is tükrözi. De vajon hogyan érjük el? Máris mondjuk a praktikákat!

Alvászavar lehet a vége az álmatlan éjszakáknak

A nyugodt alvás a jó egészség egyik alapja, azonban a pihentető, minőségi alvás néha könnyebb elméletben, mint gyakorlatban. Mindannyiunkkal előfordult már, hogy fekszünk ébren az ágyban és elhatalmasodnak rajtunk a stresszes gondolatok, amelyek kihatással lehetnek alvásidőnkre és alvási fázisainkra is. Ezzel akár folyamatos alvászavarhoz is vezethetnek. Egy álmatlanul töltött éjszaka után mindannyian fáradtan ébredünk, egész nap nyűgösek vagyunk, minden feladat nagy erőfeszítéseket igényel. Nem szabad hagynunk, hogy a nyugtalanul töltött éjszakák rendszeressé váljanak életünkben, hiszen az komoly következményeket vonhat maga után.

szépítő alvás pihentető éjszakák
Az egészség és az alvás elválaszthatatlanul összekapcsolódik

A rossz alvás növelheti az egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, a rossz egészségi állapot pedig megnehezítheti az alvást. „A folyamatos alvászavar olyan fizikai problémákat idézhet elő, mint a legyengült immunrendszer, valamint az elhízás, hiszen az észlelt energiahiány megnehezítheti a fizikai aktivitást, ami rossz étkezési szokásokhoz vezethet” – hívja fel figyelmet Károlyfi Edit, az AVON szépségszakértője. Az alváshiány továbbá csökkentheti a koncentrálóképességet, hangulatingadozást és ingerlékenységet eredményezhet. Ezzel befolyásolja a kapcsolatainkat, így a minőségi alvás hiánya még több szorongáshoz, depresszióhoz vezethet.

A szépítő alvás titka

Étkezési és folyadékfogyasztási szokásainkkal befolyásolhatjuk alvásunk minőségét, így érdemes a következő tippeket szem előtt tartanunk.

 • A nyugodt alvás érdekében célszerű lefekvés előtt kerülni a kávét és a koffeint tartalmazó teákat, hiszen a koffein stimulálja a központi idegrendszert, növeli a pulzusszámot és az adrenalintermelést, amelyek nehezítik a gyors elalvást.
 • Az esti alkoholfogyasztás ugyan segítheti elalvásunkat, azonban ronthatja annak minőségét és vízhajtó hatásának eredményeképpen megzavarhatja alvási ciklusainkat, így a nyugodt pihenés érdekében érdemes elhagyni azt.
 • Lehet nem is gondolnánk, de étkezési szokásaink is hatással lehetnek alvásunkra. Korgó hassal senki nem tud jót aludni, így amennyiben éhesek vagyunk nyugodtan együnk néhány könnyű falatot, viszont a nagyobb étkezéseket ajánlott elkerülni közvetlenül lefekvés előtt, hiszen szervezetünket így az emésztéssel terheljük le.
tej keksz vacsora alváshoz
Egy kis meleg tej és pár finom falat lefekvés előtt segíthet a nyugodt, szépítő alvás elérésben; fotó: Freepik/Stockking
 • Részesítsük előnyben a meleg, tejszerű italok fogyasztását lefekvés előtt, hiszen a tejtermékekben megtalálható triptofán aminosav szükséges az alvást segítő szerotonin előállításához.
 • Ezek mellett számos vitamin és gyógynövény fogyasztása nyújthat hatásos eredményt minőségi alvásunk támogatásában.

További hasznos tippeket a békés, nyugodt éjszakákért ebben a cikkünkben találsz.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •