Végre a hazai gasztrovilágba is betört a különleges ízéről és színéről ismert YOOM paradicsom. És hogy mitől olyan izgalmas ez a lila paradicsomfajta? Jellegzetes édes-savanyú esszenciáján kívül rendelkezik ugyanis a mágikus umami ízzel is, amit – édes, sós, savanyú, keserű után – az ötödik ízként emlegetnek.
Szinte lehetetlen pontosan meghatározni az umami ízt, de az biztos, hogy nem csak önmagában fenséges, de más ételek zamatát is szépen kiemeli. Sőt, ha umami tartalmú alapanyaggal főzöl, jóval kevesebb sót igényel a készített étel.
Az új paradicsomfajta valóságos vitaminbomba
A YOOM paradicsom nem csak az ízlelőbimbóidat kápráztatja el és a főzőtudományodat erősíti, de szervezeted védőpajzsaként is működhet. Számos ásványi anyagot tartalmaz, különösen magas a magnézium- és káliumtartalma, sőt, C-vitaminban is gazdag. Emellett karotinoidokban és antocianinokban bővelkedik, utóbbi adja a jellegzetes színét. Magas antioxidáns tartalma pedig segítséget nyújt a fáradtság leküzdésében is.
Az új paradicsomfajta termesztése a legszigorúbb minőségi és környezetvédelmi normák alapján történik, csak a legjobb gazdálkodókat választják ki világszerte. A lila paradicsomokat 5 kontinensen termesztik, külső színüket termőhelyük szerint változtatják: délen feketébbek, északon enyhe lilás árnyalatúak.
Ha nem tudod, mi legyen a menü, inspirálódj a gasztro rovatunkból, vagy az alábbi népszerű receptajánlóinkból:
- Itt az új reggeli őrület, a japán palacsinta! Mutatjuk, hogyan készítsd
- Kihagyhatatlan recept! Így készül a híres Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója
- Könnyű hétvégi vacsora fél óra alatt: sütőben sült lazac és parmezános spárga