shakshuka török lecsó
(Fotó: Ízes Élet)

A Közel-Kelet híres „lecsójának” nincsen kőbe vésett receptje. Több zöldséggel készül, mint a nálunk ismert lecsó, a tetejére pedig tojásokat ütünk, amiket éppen csak hagyunk megszilárdulni. Akkor a legfinomabb, ha még krémes, és fogyasztáskor összekeveritek a paradicsomos zöldségekkel. Bár Izraelben előszeretettel fogyasztják reggelire, ebből a shakshuka receptből nagyobb, inkább főétkezésnyi adag készül. Ha a nap első étkezésének szánod, egyszerűen felezd meg a mennyiségeket!

Ezekre lesz szükséged:

4 személyre

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb, zsenge padlizsán
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 80 dkg hámozott, aprított paradicsom
  • só, őrölt fekete bors
  • harissa paszta (vagy egy kis csilipaprika vagy őrölt csili)
  • 8 tojás
  • aprított snidling a tálaláshoz

Így készül a shakshuka:

közel keleti török reggeli recept
A Közel-Kelet lecsója teljesen más, mint a miénk, de legalább olyan ízletes (Fotó: timolina/Freepik)

A serpenyő(k)ben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát párolni kezdjük rajta.

A padlizsánt megmossuk, felkockázzuk (ha nem zsenge példányból készítjük, érdemes leszeletelve 20 percre besózni, majd jól leöblíteni, hogy kiengedje keserű levét), a hagymára tesszük. A kaliforniai paprikákat szintén megmossuk, felkockázzuk, majd mehet ez is a serpenyőbe. Együtt összepároljuk.

Hozzáadjuk az aprított paradicsomot, összekeverjük, közben sózzuk, borsozzuk. Ha szeretjük a csípőset, ízlés szerint adhatunk hozzá harissa pasztát vagy csilit, de ez el is maradhat. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

A tojásokat egyesével, óvatosan felütjük. A paradicsomos raguba mélyedéseket készítünk, belecsúsztatjuk a tojásokat, majd lefedjük. Addig főzzük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad. Aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.

Ha szorít az idő és nem tudod, mi legyen a menü, a Drive Me Baby recepajánlójában biztosan találsz valami finomat, íme egy kis ízelítő:

Forrás: Ízes Élet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •