húsvéti készülődés anya és lánya
Fotó: Freepik/senivpetro

Az ünnepi asztalon felsorakozó húsvéti ételek mindenki számára csábítóak. Inzulinrezisztensként, vagy cukorbeteg ünneplőként mégis azt gondolhatnád, le kell mondanod a finom falatokról. Pedig ez egyáltalán nincs így. Böngészd végig tippjeinket, amelyek beiktatásával te is élvezheted a húsvét időszakában asztalra kerülő ínyenc falatokat.

Cukorbeteg húsvét: szénhidrát helyett zöldség

Itt a tavasz és vele együtt megjelentek a friss, ropogós zöldségek, mint például a répa, retek, új- és medvehagyma, vagy akár a spenót. A lényeg: vigyél minél több színt a tányérra. Így nem kell félned az elhízástól, és könnyedén betarthatod a megfelelő napi szénhidrát mennyiséget is. Nem utolsó sorban pedig feltöltöd a szervezetedet vitaminokkal. A zöldségek nem csupán helyettesítik a szénhidrátban gazdag pékárukat, de számtalan formában is elkészíthetőek. Egy tökéletesen megalkotott saláta igazi dísze lehet a húsvéti asztalnak.

növényi étrend
A jelentős zöldség- és gyümölcsfogyasztás számos pozitív táplálkozás-élettani hatással jár

Sonkából inkább szárnyas

Húsvétkor a sonkáról egyáltalán nem kell lemondanod. Fő azonban a mértékletesség és figyelj arra, hogy a zsíros részeket ne fogyaszd el. Kifejezetten húsvéti ötlet, ha a szépen felszeletelt sonkát két szelet uborka közé helyezed, és tormával megkenve fogyasztod. Abban az esetben, ha nem szeretnél zsírban telített sonkát enni, válaszd a szárnyashúsból készült verziót. Ebben kevesebb a kalória, ellenben sokkal nagyobb a fehérjetartalma.

sonka
Próbálj minél sovány sonkát fogyasztani húsvétkor (fotó: pixabay)

A tojás nem csak húsvétkor, de az év bármely napján pozitív hatással van a szervezetedre. Magas fehérjetartalma mellett a benne lévő kolinnak köszönhetően segít megakadályozni a zsír lerakodását. A sonka mellé fogyasztva, sok színes zöldséggel pedig igazi ünnepi lakoma. Nem is beszélve arról, hogy fogyasztásával szinte garantált a cukormentes ünnep.

tojás
A tojás sütve vagy főzve is tökéletes választás (fotó: pixabay/jillwellington)

Sokan nem tudják, de a torma igazi kalóriagyilkos, mivel rendkívüli módon felpörgeti az anyagcserét. Pozitív hatásai közöttszerepel vírusölő tulajdonsága is, amely a jelenlegi pandémiás helyzetben kifejezetten jó választás. A boltokban kapható üveges tormák között létezik cukormentes változata is, amelyet könnyen, akár percek alatt te magad is elkészíthetsz. Kend bátran az ünnepi ételekre, és élvezd áldásos, pozitív hatásait.

Cukormentes ünnep

Csokinyuszit látsz mindenhol? Ha éppen van belőle étcsokoládés változatod, akkor egy-két kocka elfogyasztásával semmilyen káros hatást nem gyakorolsz a szervezetedre. Mi mégis azt tanácsoljuk, hogy készíts inkább egy répatortát (a receptért katt ide)vagy répa muffint, amit bátran fogyaszthatsz. Szerencsére ma már rengeteg olyan recept van, amelyhez nem szükséges cukor és liszt. Vendégségben pedig, ha süteménnyel kínálnak, és van lehetőséged, rágcsálj inkább az asztalon elhelyezett friss zöldségekből. Mielőtt pedig sértődés érne a házigazda részéről, jelezd nyugodtan, hogy egy cukorbeteg számára így biztonságosabb a húsvét.

csokinyúl
Próbálj meg nemet mondani az aranyos kis csokinyulaknak (fotó: pixabay/engel62)

Húsvéti receptekért és tippekért kattints:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •