húsvéti böjt utáni ünnepi ételek
Fotó: Freepik/pvproductions

A húsvét, az egyik legnagyobb keresztény ünnep természetes velejárója a böjt időszaka. Sokan betartják, mások csak félig iktatják be étkezési szokásukba, és vannak, akik bele sem kezdenek. Cikkünkben most olyan a tanácsokat gyűjtöttünk össze a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével, amelyek összhangba hozzák a húsvéti böjtöt és az ünnepi étkezést. Ha figyelsz rá, akkor te is könnyedén elkerülheted a húsvéti túlevést, vagy éppen az ésszerűtlen éhezést.

A sokat emlegetett böjt

A böjtölésnek többféle fajtája és célja van. A vallási böjtöket, meghatározott időben, meghatározott időtartamig, szigorú vagy lazább előírások szerint végzik a hívők hosszú évszázadok óta. Számukra a böjtre vonatkozó előírások éppen ezért ismertek és általában mentesek a káros túlzásoktól. A gyakran extrém fogyókúrára vagy méregtelenítésre használt böjtöket azonban nem javasolják a szakemberek. A böjt ugyanis nem “méregtelenítés”, ahogyan sokan nevezik, hanem a szervezet tehermentesítése, az emésztőrendszer kímélése és a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése. A böjtölés tudatos felkészüléséről számtalan tanulmány készült, a böjtölési időszak abbahagyásáról azonban szinte semmi. Vegyük tehát sorra, mire kell odafigyelned, ha letelt a húsvéti böjt időszaka!

Böjt
A közhiedelemmel ellentétben a böjt időszaka nem a koplalásról szól. (fotó: pixabay/congerdesign)

Kövesd a fokozatosság elvét

A böjt időszaka után fokozatosan térj vissza a bőségesebb étkezésre. Ügyelj arra is, hogy az étkezések lehetőleg igazodjanak az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez. Kerüld el az emésztőrendszer hirtelen megterhelését. Inkább többször egyél keveset, mint egyszerre nagyobb adagokat.

Könnyű és kímélő ételeket fogyassz

A böjt vége felé érdemes kis adagokban beépíteni az étrendbe olyan ételeket, amelyek könnyebben emészthetők. Kerüld a zsíros, nehéz fogásokat!

Nehéz ételek
Akármennyire is kívánatosak a nehéz, zsíros ételek, most kerüld el őket. (fotó: pixabay/fotoshoptofs)

Étkezési tippjeink a következő oldalon folytatódnak!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2