Kerüld el a káros ételeket a húsvéti böjt alatt is

Sütemények
Próbálj minél messzebb kerülni a cukros, tejszínes süteményektől. (fotó: pixabay/photomix-company)

Lehetőség szerint ne fogyassz különösen magas zsír-, cukor- és rosttartalmú ételeket, mert ezek fogyasztása puffadáshoz és hasi diszkomforthoz vezethet. A húsvéti böjt után ne kezdj azonnal tejszínes süteményekkel, zsíros húsokkal, szénsavas italokkal. Meglepő lehet, de ezúttal a nagyon magas rosttartalmú ételek sem tesznek jót. Kerüld például a korpás termékek vagy az olajos magvak fogyasztását. Ha ezekre odafigyelsz, biztosan el tudod kerülni az ünnepi túlevést.

Akkor mégis mit ehetsz?

A húsvéti böjt után közvetlenül érdemes a tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető, fehérjéket részesíteni előnyben. Válassz keményítőt és telítetlen zsírokat tartalmazó fogásokat. Jó ötlet lehet egy turmix, smoothie fogyasztás. Kitűnő választás továbbá az aszalt gyümölcs, azon belül is elsősorban a datolya, a kajszibarack, mazsola. A könnyű szénhidrátot tartalmazó levesek kitűnő átvezetői a böjt utáni időszaknak, ugyanúgy ahogy a főtt, keményítőtartalmú zöldségek. Végezetül pedig részesítsd előnyben a fermentált élelmiszereket, mint az édesítetlen joghurt és kefír, illetve egyél tojást és avokádót. Amennyiben sikeresen túlléptél az átmeneti időszakon, beépítheted étrendedbe a teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket, zöldségeket, dióféléket, húsokat és halakat.

Az egészséges táplálkozással korábban is foglalkoztunk, szemezgess ezekből is: 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2