Bár egyre népszerűbb a növényi alapú táplálkozás – és rengeteg a tévhit is ezzel kapcsolatban – , a nyári kikapcsolódások alatt sokszor mégis nehéz egyszerre ízletes, könnyen elkészíthető és finom zöldségalapú opciókat találni. Ha előre felkészülünk, nem kell lemondanunk egyikről sem: összeállításunk segítségével a húsmenetes vakáció nem álom többé – nyaralás alatt ugyanis változatos és tápláló húsmentes fogásokat ehetünk.
1. Cseréljük le a szalámis szendvicset!
Az utazások alatt legtöbb esetben meg kell elégednünk az előre csomagolt szendvicsekkel és rágcsálnivalókkal – pedig akár könnyen fogyasztható, mégis izgalmas növényi falatokat is vihetünk magunkkal. Az előre felszeletelt, friss zöldségek mellett jó választások lehetnek a különféle olajosmag-keverékek; ha pedig ebédről is szeretnénk gondoskodni, akkor egy teljes kiőrlésű tortillalapot kenjünk meg hummusszal, és töltsük meg tetszőleges zöldségekkel. Így akár a hosszabb autóutakat is elviselhetjük tápláló és finom, növényi alapú ételekkel.
2. Van élet a rántott sajton túl
A növényi alapú étrenden élők már megszokhatták, hogy a húsmentes nyaralás általában egyet jelent a rántott sajt párolt rizs kombinációval. Néha szinte ez az egyetlen vegetáriánus opció, amivel a hagyományosabb vendéglők elő tudnak rukkolni. Az egyoldalú étkezést legkönnyebben úgy kerülhetjük el, ha előre felkészülünk, és a húsmentes nyaralás minden napjára viszünk magunkkal egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket – így máris kész a teljes értékű, változatos alapanyagokból készült főétel. Bár általában nagyon jól felszereltek az apartmanok, mégis érdemes néhány dolgot otthonról összekészíteni, ha az nyaralás alatt főzni is szeretnénk.
3. Húsmentes vakáció alatt is elő a grillel!
A vegetáriánus grillezésnek nem feltétlen kell abból állni, hogy sajtot és cukkinit sütünk. Legyünk kreatívak: a barbecue-partik során bátran készülhetünk különféle zöldségnyársakkal és -összeállításokkal. A sütőlapra kerülhet a hagyományosabb választásnak számító padlizsán, tökfélék, édesburgonya, gomba vagy cukorborsó is. Ha nem szokványos zöldségekkel is feldobnánk a sütögetést, a pak-choi vagy az okra is remek választás lehet. De akár szezonális gyümölcsöket (például dinnye, őszibarack) is grillezhetünk. Ezek a növények nem csak értékes tápanyagokban és vitaminokban bővelkednek, de termesztésük sem terheli túl a környezetet. A fűszerezés mellett még izgalmasabb ízélményt varázsolhatunk vegetáriánus szószokkal – legyen szó házi készítésű hummuszról, fűszeres padlizsán-, lencse- vagy zöldborsókrémről. Persze még mielőtt nekiállnánk a finom fogásoknak, elevenítsük fel a grillezés alapvető szabályait!
További húsmentes és fenntartható receptekért látogass el a Receptműhelybe! Ha pedig érdekel, hogy melyek a leggyakoribb tévhitek és mi az igazság a növényi étrenddel kapcsolatban, olvasd el összeállításunkat.