Indítsuk a hétvégét egy könnyen összedobható desszerttel. A tejes pite, vagy tejpite egy klasszikus süti, amely eleve kevés lisztet tartalmaz. Ráadásul ez a kevés liszt is bátran lecserélhető egyéb lisztalternatívára, így ezt a változatot bátran fogyaszthatják gluténérzékenyek is. A tejes pite egyik legjobb tulajdonsága, hogy kedvünkre variálható. Dobjunk rá friss vagy akár mirelit bogyógyümölcsöket, vagy tálaljuk kedvenc fanyar lekvárunkkal.
Zablisztes tejes pite
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 db tojás
- 8 dkg cukor
- 1 evőkanál vanília aroma
- 5 dl tej
- 10 dkg zabpehelyliszt
A zablisztes tejes pite elkészítése:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával. Hozzáöntjük a tejet, majd habverővel beledolgozzuk a lisztet. Híg állagú masszát fogunk kapni.
Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 45 perc, vastagságtól függ). Ha nagyon barnulna a teteje, a sütési idő második felében nyugodtan letakarhatjuk alufóliával. Az elkészült pitét a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük, és lekvárral tálaljuk.
He esetleg a tejpite nem nyerte el a tetszésedet, akkor nézd meg ezeket a finomságokat:
- Itt a farsang, süss fánkot! Íme 3 bombajó farsangi fánk recept
- Tepsis bundás kenyér, az örök kedvenc egészségesebb változata
- Ezt ki kell próbálnod! Így készül az egyéjszakás zabkása
- Cheddar sajtos selymes és melengető brokkolikrémleves
Forrás: Csigó Zita/Ízes Élet