A datolyaszilva élettani hatásai
Vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcs, jelentős az A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin tartalma, fogyasztása épp ezért a téli hónapokban különösen jól jöhet. Bővelkedik káliumban, jódban, vasban, magnéziumban, kalciumban és foszforban. Magas a rosttartalma. 100 gramm gyümölcsben kevesebb mint 80 kcal, emiatt diétázók is fogyaszthatják.
Használják pajzsmirigy és rákos betegségek kezelésében, különböző agyi elváltozásoknál, mint pl. agyérgörcsnél vagy agyhártyagyulladásnál, illetve magas vérnyomás kezelésében. Emésztőrendszeri problémákra is jótékony hatással van. Vérszegénység, fogínysorvadás, sebkezelés és légúti megbetegedések esetén is bevethető. Ám magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.
Hogyan fogyasszuk?
Ha teljesen érett gyümölcsöt veszünk, hűtőben csak néhány napig áll el, erre figyeljünk. A kevésbé érett példányokat almával való utóérleléssel tudjuk zamatossá tenni.
Elsősorban nyersen, szeletelve fogyasztjuk. Gyümölcssalátákba, salsákba, zabkásákhoz vagy joghurtos finomságokba is tehető. Felhasználható fagyaltokhoz, gyümölcsöntethez, süteményekhez. Készíthető belőle lekvár és csatni. Aszalni és kandírozni is szokták, kandírozni a kevésbé érett példányokat is lehet. Fagyasztása szintén lehetséges, ehhez a csészeleveleket távolítsuk el róla.
Forrás: Ízes Élet