4. Amikor beköszönt az éjszaka
Ausztria délvidékén a vállalkozó kedvű „éjjeli baglyok” is megtalálják a kedvükre való szórakozást. Ilyen például az éjszakai síelés (többek között Bad Kleinkirchheimben és a Nassfelden) vagy a fejlámpás sítúra (a Dreiländereck síterepen). Ezenkívül teliholdas hótalpas túrára is várják a vendégeket (például a Dobratschon) vagy az éjszakai szánkózás is izgalmas lehet (a Katschbergen, a Turrachon és az Innerkrems síterepen). A Karintia termálfürdőben teliholdas szaunafelöntéseket is tartanak.
5.Téli népszokások Karintiában
Télen Karintiában adventi vásárok, krampuszok és maskarás felvonulások gondoskodnak a jó hangulatról. A karintiai népszokások egyik legkülönlegesebbike a gegendtali Klöcklerek (Kopogók): a falusi fiatalemberek házról házra járnak, hogy kopogással és énekléssel bebocsájtást nyerjenek, valamint elűzzék a rossz téli szellemeket. A jókívánságokért cserébe ízletes uzsonna jár a Klöcklereknek. További érdekes népszokások a Pehtra Baba (öreg, csúnya vénasszonyok űzik el a rossz szellemeket) vagy a Bad Eisenkappel-i Kirchleintragen (templommakettek körbehordozása a településen).
6. Túrázás a sívidékek között
A sítúrázás reneszánszát éli – Karintiában több mint 160 hivatalos túra található. Ezek között különlegesség a Nockberge Trail, amely öt síterepet köt össze egymással. A Nockberge Trail Ausztria első online foglalható sítúraösvénye, amelyen bárhol, bármikor, bárkivel útnak indulhatnak a vendégek. A trail elsősorban olyan sítúrázóknak ajánlott, akik kényelmes, de gyakorlott és jó erőnlétű sítúrázók, és kerülik a magashegyi szakaszokat. Az 5 napos túra egy-egy szakaszára legfeljebb 6 órát kell betervezni. A Nockberge Trailen – más többnapos sítúrákkal ellentétben – nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő Alpok–Adria konyhát kínáló, színvonalas (wellness)hotelekben éjszakázhatnak a túrázók.
7. Megkóstolni az Alpok–Adria konyha finomságait
A sípályák mentén számos fogadó, étterem és hütte várja a síelőket – érdemes ezeket felkeresni a karintiai téli üdülés során. Sok helyen jellegzetes karintiai csemegékkel kényeztetik a vendégeket és számos vendéglátó csatlakozott már a slow food kezdeményezéshez is. A karintiai Alpok–Adria konyha jellemzője, hogy a környékbeli friss alapanyagokat párosítja a régi főzési hagyományokkal. A karintiai konyha specialitásai közé tartozik a Kärntner Kasnudel (töltött tésztatáskák), a karintiai tavi pisztráng, a fatányéros uzsonna (többek között galtali sonkával és sajttal), a helyi vadspecialitások, a glockner-bárány, a biolúd, a lesachtali parasztkenyér (UNESCO világörökség), az aszalt körtés tészta mézes vajjal, valamint a Reindling, amely egy kelttésztából készült kuglóf cukorral és fahéjjal. És végül, de nem utolsó sorban a házi készítésű cirbolyasnapsz.
8. Mágikus pillanatok télen Karintiában
A „mágikus pillanatok” különleges, vezetett félnapos és egésznapos túrákat jelentenek érintetlen, gyakran misztikus helyeken, hegyek és tavak között. A Karintia csodás növény- és állatvilágát bemutató kirándulásokat komoly helyismerettel rendelkező, képzett túravezetők tartják. A kínálat a kőszáli kecskékhez vezető hótalpas túrától kezdve a csillagok megfigyelésén és a napfelkeltekor tett kirándulásig, a Weissensse Natúrparkban a régi kézműves mesterségek nyomában tett felfedezőtúrától a natúrkozmetikumok előállításáig terjed.
Ha csak nyáron jutunk el oda, hogy ismét nyakunkba vehetjük a világot, Karintiát akkor sem érdemes kihagyni: ebben a cikkben a nyári lehetőségekről írtunk bővebben.