szlovénia túrázás
A Triglav Nemzeti Park. Forrás: Slovenian Tourist Board

Egyes turisztikai szakemberek úgy tartják, a klímaváltozásnak köszönhetően a turizmus is gyökeresen átalakul a nem is oly távoli jövőben: a forróság miatt ugyanis a tengerpart helyett a hegyekbe vágynak majd a nyaralók. Nos, akár így lesz, akár nem, Szlovénia évek óta egyre népszerűbb üdülőhely a turisták körében.

Szlovénia szíve: Triglav Nemzeti Park

bohinji-tó evezés
Bohinji-tó

Ha szereted aktívan tölteni a nyaralást, szívesen bringázol, túrázol vagy raftingolsz, akkor a szlovéniai Júlia-Alpokban található Triglav Nemzeti Park ideális úti cél számodra. Az ország észak-nyugati részén található természetvédelmi terület csipkézett hegygerinceivel, zöldes-kék hegyi tavaival, kacskaringós szurdokjaival a természetjárók Mekkája. Legismertebb városkái Bled és Bohinj, melyek alig 30 perces autóútnyira vannak egymástól, így a kiszemelt túraútvonalak könnyedén kombinálhatók.

A hegy, amelyet a háromfejű istenről neveztek el

A terület Szlovénia legmagasabb hegycsúcsáról, a 2846 m magas Triglavról kapta a nevét. A hegy Szlovénia nemzeti szimbóluma és büszkesége, számtalan történet és legenda forrása. Úgy tartják a helyiek, hogy a csúcsra minden szlovénnak egyszer fel kell jutnia. Ez igényel némi edzettséget és felkészültséget, ám ennek ellenére igen sokan vállalkoznak a csúcs megmászására, ami általában két napos programot jelent a kirándulóknak.

triglav nemzeti park szlovénia
A Triglav Nemzeti Park. Forrás: Slovenian Tourist Board

Triglav nevének (jelentése: három fej) eredetére több magyarázat is létezik. A legvalószínűbb az, hogy a hegységet csúcsának három fejre emlékeztető formája miatt nevezték el így. A másik értelmezés a történelem mélyére nyúlik vissza, miszerint a menny, föld és az alvilág három fejű, pogány istensége, Triglav székhelye volt a csúcson.

A természetkedvelők Mekkája

Szlovénia két legismertebb turista célpontja is a nemzeti park területén helyezkedik el. A két legnagyobb tó és környéke, Bohinj és Bled télen-nyáron vonzza a természetkedvelőket, ami nem csoda, hisz a völgyekben található tavak és az őket körülölelő hegycsúcsok számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínálnak.

Bohinj: családias és bohém

bohinji tó
A Bohinji-tó és a mítikus, aranyszarvú kecskebak (Zlatorog). A monda szerint véréből gyógynövények nőttek, szarvai pedig a Triglav kincseinek őrzői

Szlovénia gyönyörű tájai közül Bohinj méltán a legkiemelkedőbb. A Bohinji-tó az ország legnagyobb és legmélyebb természetes tava, melyet a napfényben szikrázó Triglav csúcsai öveznek. A festői tavon sétahajók közlekednek, ha arra járunk, mindenképp szakítsunk időt egy kis hajókázásra is. Ha Ribcev Laz városában szállunk fel a sétahajóra, akkor egy csodás 30 perces út után Ukanc városkájába jutunk, ahol több lehetőség közül is választhatunk. Felmehetünk a felvonóval az 1663 m magas Vogel-csúcsra, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk. A másik lehetőség, hogy elkirándulunk Szlovénia egyik leghíresebb és talán leglátványosabb vízeséséhez, a közeli Savica-vízeséshez.

Savica vizeses
A festői Savica-vízesés

A Bohinji-tó körül mindent megtalálhatunk, ami az aktív pihenéshez kell. Van itt hotel wellnessközponttal, kemping, bérelhetünk biciklit, kajakot, de a bátrabbak a siklóernyőzést, raftingot, hegymászást is kipróbálhatják. Tapasztalt túravezetők, oktatók is várják a jelentkezőket, így az sem kizárt itt, hogy új tudással térhetünk haza a nyaralásunkból. A Bohinji-tó csendesebb és talán olcsóbb is, mint a Bledi-tó, programjai és szállásai sokrétűek, így a családok körében is közkedvelt úti cél. A tó körüli városkákban számos kemping, hotel és kisebbnagyobb étterem közül választhatunk. Sőt, mivel itt az alpesi állattartás jellemző, a környéken számos sajtgyártó manufaktúrát találunk, amelyekbe betérve a sajtokat meg is kóstolhatjuk és vásárolhatunk is. A legjobb szuvenírötlet!

Bled: előkelő és csodaszép

Bled ezzel szemben felkapottabb, emiatt főszezonban talán zsúfoltabb is. A képeslapszerű látványra sok turista kíváncsi. A Ljubljanához való közelsége miatt sokan csak egy gyors félnapos látogatásra ugranak el ide. Pedig Bled ennél többet nyújt! A tó vize nyáron kellemesen felmelegszik, a fürdési szezon már májusban elindul. A vár, mely a tó felé emelkedik, kötelező látványosság, ahogy a tó közepén található kápolna meglátogatása is.

bled
Bled látképe

Ám, aki kicsit más úton szeretné kipróbálni a tó adottságait, pattanjon egy e-bike-ra! Számos kölcsönző gondoskodik normál és elektromos bringák széles választékáról, melyekkel a tó könnyedén megkerülhető, miközben a számos strand valamelyikén egy csobbanásra is megállhatunk. A kerékpározás a környéken oly népszerű, hogy akad olyan hotel, glamping is a környéken, amelyek szolgáltatásaikat kifejezetten a biciklitúrára érkező vendégek igényeihez szabták.

Jasna-tó: a rejtett kincs

Ha már a tavakat említjük, essen szó a Kranjska Gora melletti Jasna-tóról is. A mesterségesen kialakított tóról kevesebb szó esik, pedig az egyik leggyönyörűbb látványt nyújtja. Ha a környéken járunk, ne hagyjuk ki! A tó hányatott sorsa a múlt század elejéig nyúlik vissza, nem mindig viselték megfelelően sorsát, de mára egy vízszabályozó rendszernek köszönhetően a tó vize kristálytiszta, és az egyik legelbűvölőbb természeti szépség a Júlia-Alpok hegycsúcsaival.

jasna
A Jasna-tó, háttérben a Júlia-Alpok hegycsúcsai

A tó partján álló hotel és kávézó tökéletes kiindulópontja a környékbeli túraútvonalaknak, de a strandolók számára is remek választás, bár vize nem kifejezetten meleg. A tó partján álló új, családias Jasna Chalet Resort Hotel – ahogy az már az újépítésű szlovén hotelekről általában elmondható – környezetbarát anyagokból épült, ökobarát szemléletű. Aki itt száll meg, élvezheti a természet ölelését, de nem kell lemondania a gasztronómiai élvezetekről sem, hisz az alig 2 km-re lévő Krajnska Gora városkája pedig számos étteremmel várja az utazókat, legyen az egy egyszerű, de nagyszerű grillsütöde vagy egy kifinomult fine dining étterem.

Indulhat a csúcstámadás!

A tavak, vízesések és patakok mellett a hegycsúcsok is sok látnivalót kínálnak. A hegymászók és túrázók kisebb-nagyobb távokkal megküzdve a legpazarabb látványban gyönyörködhetnek a csúcsokon. Mivel ezek a területek télen síparadicsomként is üzemelnek, ezért gyakoriak az olyan terepek, ahová felvonók is telepítve vannak, így nem probléma a kisebbek vagy idősebbek részvétele sem. A kisgyerekes családok számára ennél tökéletesebb kirándulóterepet ritkán találni.

Soriška planina

soriska planina
A túraútvonal elhalad a világháborús katonai barakkok és bunkerek mellett

A Bohinjtól pár perces autózásra lévő, 1307 méter magasságban fekvő Soriška Planina kiváló kiindulási pont a kisebb és nagyobb távokhoz egyaránt. Az olasz-osztrák határhoz közeli terület a Julia-Alpok egyik legszebb látványát nyújtja. A túraútvonalak a parkolóból indulnak, ahonnan a sílift is, a végállomás pedig lélegzetelállítóan szép panorámát kínál. A túrázók elérhetik innen a Lajnar (1459 m), a Slatnik (1603 m), Mozic (1609 m) vagy a Kobla (1450m) csúcsait, miközben nem csak a táj ejti ámulatba az embert, hanem a fennmaradt háborús bunkerek és katonai barakkok is. Ha a túra után már nem akarunk továbbautózni, akkor foglaljunk szállást a kiindulási pontnál fekvő családias fogadóban, ahol meleg étellel és hangulatos szobákkal várják a vendégeket.

Tržič: az eldugott gyöngyszem

Ha olyan helyszínre vadászunk, ahol nincs turista, vessünk egy pillantást Tržič városára, mely most igyekszik felkerülni a térképre. Ehhez az adottságai meg is vannak. Itt is kiváló túra- és mountain bike útvonalak szelik át a hegyeket, a Zelenica csúcsán pedig igazi hüttehangulat fogja az arra járókat. A Tržič középkori, hangulatos utcácskái, családias szállásai, helyi múzeuma megérnek egy kitérőt, a környékbeli vendéglátóhelyeken pedig helyi alapanyagokból készült, ízletes fogásokat kóstolhatunk.

Fotók: Drive Me Baby, Slovenian Tourist Board

Kapcsolódó:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •