szlovénia
A szlovén Bledi-tó a turisták egyik kedvelt üdülőhelye (Fotó: wirestock/Freepik)

Az ország méretéhez képest különösen gazdag ízvilág várja a Szlovéniába utazó ínyenceket, az alpesi és a mediterrán tájak, a karsztvidék és a Pannon-síkság változatos ételei között a természetesség a legfőbb összekötő kapocs. Tavasztól őszig számtalan gasztronómiai fesztiválon és „nyitott konyha” ünnepen kóstolhatjuk meg a szlovén ízeket, erre bőséges kínálatával akár a közelgő húsvét is jó alkalom. Mutatjuk a szlovén gasztronómia legjavát! Ez is érdekelhet: Második lett a magyar csapat a Bocuse D’Or budapesti kontinensdöntőjén

A szlovén szuperszakács, a két Michelin-csillagos Ana Roš felemelkedésével Szlovénia az utóbbi években egyértelműen felkerült Európa gasztronómiai térképére. Az általánosan magas színvonalat jelzi, hogy a Michelin-kalauz 2021-ben megjelent második szlovén kiadásában már hét csillagos helyet találunk, és a különböző kategóriákban összesen 53 éttermet jegyeznek. A szlovén gasztronómia a természetes gyökerekből és a környezettudatosságból táplálkozik. Mindenütt a helyi alapanyagokat, az egyedi ízeket hangsúlyozzák, ezeken keresztül mutatkozik meg igazán Szlovénia sokszínű arca.

Szlovénia négy fő gasztronómiai régiója

1. Az alpesi vidék a hegyi legelők termékeit kínálja: a több évszázados recept alapján készült karniolai kolbászt, a szegények egytálételeként ismert, hajdina- vagy kukoricalisztből készült žgancit, a savanyú káposztát és a fehérrépát. Tipikus helyi étel a pisztráng, és elmaradhatatlan a védett földrajzi jelzésű körtepálinka, a Gorenjski tepkovec is.

2. A kelet-szlovéniai Pannon régió sztárja a tökmagolaj, jellemző itala pedig a természetes ásványvíz, amely errefelé bőségesen fakad a mélyből. Az itt termő búzafajtákból készülnek az északkelet-szlovéniai lapos és élesztős kenyerek és egyéb tésztafélék. A legismertebb a Prekmurska gibanica, a mákkal, dióval, mazsolával és almával gazdagított hagyományos ünnepi desszert.

3. Szlovénia középső részén az ország valamennyi térségének metszéspontja, ahol az alapanyagok és ízek újabb kombinációkat alkotnak. Tipikus fogás a hajdinakása, de régió jellegzetes ételének a diós poticát választották. A bőséges édesvízforrásoknak és az őshonos szlovén komlófajták ültetvényeinek köszönhetően ez a régió évszázadok óta a sörfőzésnek is hazája. Tipp: Kézműves amerikai fánkok és milkshake-ek várnak a Creamben

A következő oldalon többet is megtudhatsz a szlovén gasztronómia jellemzőiről.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2