Karácsony előtt és az ünnepek alatt is sokan ülnek autóba: a vásárlás mellett számos család indul rokonlátogatásra ilyenkor. A hosszú út alatt pedig nem árt, ha van nálunk pár egyszerűen csomagolható, a kocsiban is elfogyasztható falat – íme, a legjobb hat étel utazáshoz, amelyek között van laktózmentes és vegetáriánus fogás is.
1. Tökéletes étel utazáshoz, csak hamar fogyjon el: füstöltlazacos-tojáskrémes bagel
laktózmentes; energiatartalom/szendvics: 600 kcal; szénhidráttartalom/szendvics: 54,6 g
Egyáltalán nem nehéz házi bagelt készíteni, ebből a tésztából sokáig puha (kívül pedig ropogós) péksüteményeket készíthetünk. Csak akkor lehet ez jó étel utazáshoz, ha hamar elfogyasztjuk, vagy biztosítani tudjuk a hűtést.
Hozzávalók (4 szendvicshez):
A bagelhez:
- 150 g fehér tönköly búzaliszt
- 100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 1/2 zacskó szárított élesztő
- 1 mokkáskanál + 1 csapott teáskanál só
- 150 ml langyos víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál nádcukor
- 1/2 tojás
- 4 evőkanál szezámmag
A töltelékhez:
- 4 tojás
- 4 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál mustár
- só, őrölt fekete bors
- pár szál petrezselyem
- 100 g füstölt lazac
A kétféle lisztben elvegyítjük az élesztőt és az egy kávéskanálnyi sót. Hozzáadagoljuk a vizet és az olajat, megdagasztjuk, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és négy részre osztjuk. Mindet hengerré nyújtjuk, végeiket összenyomkodjuk (középen maradjon lyuk), majd sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük. További 20 percet kelesztjük. Közben egy nagy lábasban vizet forralunk, beletesszük a cukrot és a maradék sót.
Az újra megkelt bageleket a forrásban lévő, cukros, sós vízbe helyezzük, és 1-1 percet főzzük (miután felszínre jött a tészta, konyhai fogóval megfordítjuk). Visszatesszük mindet a sütőlemezre, tetejüket lekenjük az elhabart tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 220 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a tojásokat keményre főzzük. Amikor elkészültek, leszűrjük, és megvárjuk, hogy kihűljenek. Késes aprítóba tesszük a majonézzel és a mustárral, sózzuk, borsozzuk, összetörjük, végül belekeverjük a finomra aprított petrezselymet.
A kihűlt bageleket hosszában kettévágjuk, megtöltjük a tojáskrémmel és az apróra tépkedett füstölt lazaccal. Néhány kockányi sajtot és egy kis salátát mellé csomagolva nemcsak finom, hanem igen tápláló uzsonnát készíthetünk.
A cikk a következő oldalon folytatódik.