Ismerd fel, hogy érintett vagy!
„A beteg vagy a hozzátartozó is tud segíteni az alultápláltság megelőzésében úgy, hogy önszűréssel felméri a kockázatot és gyanú esetén jelzi azt az orvosnak – tanácsolja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. – Az önszűrést bárki egyszerűen megteheti önmaga is három lépésben.”
1. A testtömeg mérése: mérd rendszeresen testtömegedet és viszonyítsd ezt a testmagassághoz az ún. BMI érték kiszámolásával. (BMI = testtömeg (kg) / testmagasság (m2)
2. A fogyás mértékének követése
3. Az elfogyasztott táplálék mennyiségének követése
Az alultápláltság kezelésének szintén három szintje van
1. Segítségnyújtás a táplálkozásban: idős, elesett, gyenge betegeknél a hozzátartozó, a gondozó vagy az ápoló segíthet az étkezéseknél.
2. Dietetikai tanácsadás: dietetikus segítségével növelhető az energia- és tápanyagbevitel, pl. személyre szabott étrenddel, az ételek dúsításával, nyelési nehézség esetén az ételek állagának módosításával.
3. Orvosi felügyeletet igénylő táplálásterápia: gyógyszertárban kapható tápszerekkel és szükség esetén táplálást segítő eszközökkel.
„A megelőzésben és a betegségek várható kimenetelében bizonyíthatóan jelentősége van a tápláltsági állapotnak. A betegek szempontjából létfontosságú, hogy szükség esetén megfelelő táplálkozásterápiában részesüljenek” – teszi hozzá az MDOSZ elnöke.