Cikkünkben olyan főzési, étkezési szokások találhatók, amelyek első látásra nem tűnnek kirívóan egészségtelennek, pedig valójában azok. Az ördög azonban a részletekben rejlik, ugyanis ilyen és hasonló apróságokon is elcsúszhat a tudatos és egészséges táplálkozás. Nézzük, melyek a buktatók, és mi mindenre érdemes odafigyelni az „unalomig ismételt” alapszabályokon túl.
1. Túlkészítjük a húst
A húsok túl alapos átsütése inkább rossz, mint jó. Tény, hogy a nyers vagy alulkészült hústól is megbetegedhetünk, ám az égett húsféle ugyanúgy ártalmas, mert rákkeltő anyagok képződhetnek benne.
2. Túl sok vagy túl kevés zsiradékot használunk
Ha túl sok olajjal vagy zsiradékkal főzünk, akkor úgy válik kalóriadúsabbá az étel, hogy közben semmiféle extra tápanyag sem kerül hozzá. Ez idáig valószínűleg egyáltalán nem meglepő. Az viszont annál inkább, hogy a túl kevés zsiradék szintén nem szerencsés. A megfelelően megválasztott főzőolaj, mint például az olívaolaj jó forrása az egészséges zsíroknak, ezáltal pedig hozzájárul ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminokat képes legyen feldolgozni a szervezetünk.
3. Mindent ugyanazzal az olajjal főzünk, sütünk
Bár sokan már átálltak arra, hogy főzésre alkalmas olívaolajat használjanak a konyhában, ám jó tudni, hogy az olíva alacsony gyulladáspontja miatt nem mindig jó választás. Érdemes ilyenkor például avokádóolajat használni.
A hanyagolandó étkezési szokások listája a következő oldalon folytatódik.