Shell Eco-marathon Europe - Magyar résztvevõk
A hazai csapatok elektromos autói; fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ez aztán a büszkeség! Saját építésű járművekkel szálltak versenybe magyar diákok a július 1-jén kezdődött londoni energiahatékonysági versenyen. Ez a kontinens legnagyobb ilyen jellegű megmérettetése. A Shell Eco-marathon magyar csapata és annak tanulói 150 másik csapattal versenyeznek, hogy kiderüljön, ki tudja megtenni a legnagyobb távolságot 1 liter üzemanyaggal vagy 1 kWh energiával.

Íme, a Shell Eco-marathon magyar csapata

A három hazai csapat tagjai egy műszaki szakközépiskolából és két egyetemről érkeztek: a nemzetközi megmérettetésre egy győri, egy kecskeméti és egy szegedi team épített autót, mindhárman az elektromos meghajtást választva. A magyar csapatok fővédnökségét Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára látja el. A magyar kormány számára ugyanis kiemelten fontos az elektromobilitás és a járműipar fejlesztése, támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely jó példával szolgálhat a jövő mérnökei számára.

PalkovicsLaszló_Shell Eco-marathon_csapatok_talalkozo_2
Az innovációs és technológiai miniszter a magyar csapatokkal

1 liter üzemanyag vagy 1 kW energia?

Az Európában, Ázsiában és Amerikában megrendezett sorozat csapatai két számban mérik össze tudásukat. Első a távolsági verseny, amely azt dönti el, melyik csapat járműve tudja megtenni a legtöbb kilométert 1 liter üzemanyaggal vagy 1 kilowattóra energiával. A másik pedig a vezetői világbajnokság, amelyben eldől, ki a világ leggyorsabb és legenergiahatékonyabb pilótája. Az idei verseny legnagyobb újdonsága a teljesen új helyszín és ismeretlen versenypálya, amely kemény feladat elé állítja a járműveket és tervezőiket. A Shell Hungary arra emlékeztetett, hogy világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a mobilitásra, ezt pedig fontos fenntartható módon biztosítani. Ebben segíthet a közép- és felsőoktatásban tanuló diákok számára meghirdetett versenysorozat.

A kecskeméti KSZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakiskolája Kandó Electric csapatának elektromos autója; fotó: MTI/Bruzák Noémi
A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapatának új elektromos autója; fotó: MTI/Krizsán Csaba
A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar STECO Team elektromos autója; fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •