elektromos autó
(kép: 123RF)

Málta évek óta rendkívüli erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az elektromos mobilitás (eMobility) területén trendalakító szerepet töltsön be a világon. Joseph Muscat, a szigetország miniszterelnöke a közelmúltban Máltán tartott eMobiliy csúcstalálkozón kiemelte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szigeten csak elektromos járművek közlekedhessenek.

Malta_03
Kép: viewingmalta.com

Jelenleg egy tanulmány készül arról, hogyan lehet végrehajtani a tervezett intézkedéseket.  Olyan kérdésekre keresik a választ, mint az e-autók megfizethetősége, a nem elektromos járművek értékesítésének korlátozása, az e-járművek behozatalának és vásárlásának támogatása, illetve a villamos-energia hálózat teherbírása. Az eredményekre már csak pár hetet kell várni.

Malta_01
Kép: viewingmalta.com

Első lépésben a Máltai-szigetcsoport második legnagyobb szigetén, Gozón várható, hogy csak e-autók közlekednek majd. Málta és Gozo között egy alagút is épül, melyet a tervek szerint ingyenes használhatnak az autósok.

Malta_02
Kép: viewingmalta.com

“Az elektromos járművek iránti elkötelezettség elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztésében – hangsúlyozta a csúcstalálkozón Jose A. Herrera, a szigetország környezetvédelmi minisztere. – A tisztább környezet és a fenntartható fejlődés érdekében venni kell a bátorságot és itt az idő változtatni, hiszen jól látható, hogy a jelenlegi rendszer nem működőképes .”

Az elmúlt hat évben tett kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 50%-kal csökkent a károsanyag kibocsátás a szigetországban, így biztosak lehetünk abban, hogy ezt a bejelentést is komolyan kell venni.  Jó lenne, ha egyre több ország venne példát Máltáról!

Az elektromos Nissan LEAF-ről mi is írtunk, amelyet tulajdonosa elsősorban csendesség és könnyen kezelhezősége miatt szeret annyira.

Forrás: businessmalta.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •