idős sofőrök
A megfelelő modell kiválasztása biztonságosabbá teszi az idősek közlekedését; fotó: Freepik/senivpetro

Az idősebbeknek általában különleges kívánságaik, elvárásaik vannak autó vásárlásakor, bár tény, hogy sokan nem az egyéni igényeiknek, hanem a pénztárcájuknak megfelelően hozzák meg döntést. Vannak olyan idős sofőrök, akik jobban felszerelt, de használt gépkocsit választanak. Mások az új, de szerényebb kivitelű, kevesebb biztonsági és kényelmi extrával ellátott, ugyanakkor üzembiztonsági szempontból megbízhatóbbnak vélt autó mellett döntenek. Melyik a jó választás? Ennek járunk most utána.

A senior sofőrök legfontosabb szempontjai

Az életkori sajátosságoknak megfelelően az idős sofőrök általában szeretnek egyenes felsőtesttel, kényelmes pozícióban és magasan ülni, valamint nagyobb méretű, szélesre tárt ajtóknál ki- és beszállni. Kifejezetten előny számukra, ha az autó magasított kivitelű, de ne legyen túl nagy méretű. A felsőkategóriás modelleket általában kerülik.

volkswagen t cross 2
A Volkswagen T-Cross  az Euro NCAP tesztjei szerint a legbiztonságosabb SUV
Nagyon fontos számukra a jármű utasteréből való megfelelő kilátás. Kevés legyen a holttér, ne legyen vastag az „A” és a „C” oszlop, a visszapillantó tükrök pedig minél nagyobb méretűek legyenek. A pedálokkal szembeni igényük, hogy legyenek könnyen elérhetők, és a pedálrend is megfelelő legyen (ne fáradjon el a láb vezetés közben). Az idősebbek szervezete érzékenyebb a baleseti sérülésekre, azért fontos, hogy az autóban legyen minél több légzsák, a kormány és fékrásegítő rendszerek pedig az idős sofőrök szempontjából kiemelten fontosak.
Toyota RAV4 otodik_generacio
A Toyota RAV4 szintén a biztonságosabb SUV-k között szerepel, világszerte a legnépszerűbb modellnek számít
Az automata sebességváltó, a tolatóradar, valamint a nagyobb méretű, sötétben is jól leolvasható kapcsolók számukra nem kényelmi, hanem biztonsági extrának számítanak (az idősek pl. körülményesebben tudnak hátra fordulni). Hasonlóan előnyös számukra, ha a gyújtásindító kulcs helyett gyújtáskapcsoló gomb van az autóban. Jó választás lehet például egy biztonságos SUV – a kategória “legjeit” ebben a cikkben gyűjtöttük össze, itt pedig arról írtunk, miért is jó választás a városi terepjáró következő autónak.
Az ADAC (német autóklub) a kérdőíves felmérések és a vásárlási tapasztalatok alapján összefoglalt néhány kritériumot, amelyeket a senior sofőrök általában előnyben részesítenek. Ezek az alábbiak:
– Autó hosszúsága: maximum 4,50 méter
– Magasság: legalább 1,50 méter,
– Ülésmagasság: legalább 47 centiméter
– Csomagtér rakodófelületének magassága: legfeljebb 77 centiméter
noi sofor idoskori kozlekedes
Önmagában az életkor nem indokolja, hogy egy idős ember végleg lemondjon a vezetésről; fotó: 123RF

Meddig vezethetnek az idősek?

A megfelelő modell kiválasztása nem csak biztonságosabbá teszi az idősek közlekedését, hanem segítséget nyújthat abban is, hogy önálló mobilitási képességüket évekkel meg tudják hosszabbítani. Ami érthető, hiszen a mobilitási képesség megőrzése az egyéni önállóság és függetlenség egyik alapja. Ettől pedig végleg megválni nagyon nehéz dolog! Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy „nem is olyan régen” még ők is fiatalok voltak. Felmerül a kérdés, hogy vajon meddig vezethetnek az idősek? A szakértők szerint az, hogy mikor jön el az a pont, amikor már nem ragadjuk meg a kormányt, nem életkorfüggő. Amennyiben az idős sofőrök egészségügyi állapota engedi, nagyon sokáig élvezhetik a vezetés adta szabadságot.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •