gumiabroncs csere
Tavasszal jöhetnek a nyári gumik

Sokat váratott magára, de mostanra végérvényesen beköszöntött a hamisítatlan őszi idő. Az ezer színben pompázó táj hétvégi kiruccanásra csábít, de ne feledjük, hogy az őszi autózás számos kihívást tartogat. A melegebb délutánok ellenére éjjel és hajnalban már sok helyen fagyhat, így ideje a gumicserére is gondolni. Cikkünkben összegyűjtöttük a téli gumik összes fontos tudnivalóját. Ez is érdekelhet: 7 vezetési tipp a ködös, esős és nyálkás őszi időjáráshoz

Gumicsere: időben kell lépni, nem szabad megvárni az első hóesést

Az autó szempontjából a téli szezonra való átállás egyik legfontosabb eleme a téli gumik felszerelése. A téli gumik lágyabb keverékből készülnek, ezáltal rugalmasabbak, felületük mintázata is eltér a nyári abroncsokétól, ez az esős, havas időben nagyobb tapadást eredményez.

közúti műszaki ellenőrzés gumicsere
Gondoskodj időben az autód téliesítéséről (Fotó: Freepik)

Az elmúlt évek szeszélyes és extrém időjárásai egyszerűen kiszámíthatatlanok, a meleg őszi napokat bármikor követheti egy hidegbetörés és fagy. Ennek ellenére, még mindig sokan csak akkor mennek lecseréltetni a gumikat, amikor már az első hó is megérkezett. A szakértők szerint azonban ezt érdemes jóval korábban megtenni. Az abroncsgyártók egységes ajánlása az, hogy amikor az átlaghőmérséklet tartósan 7 Celsius-fok alá csökken, célszerű a téli útviszonyokra optimalizált téli gumira váltani.

Ha esetleg új gumik vásárlása előtt állsz, és nem tudod, hogy melyiket válaszd, ne hagyd ki a tavalyi legnagyobb hazai téligumi-tesztet. Fékút, kapaszkodóképesség, kigurulás, menetzaj és kopás – a GPS alapú méréseken nyugvó téligumi-teszt eredményei alapján kategóriákra bontott kalkulátor is segít, hogy mindenki megtalálhassa a saját vezetési stílusának, autózási szokásainak megfelelő abroncsokat. Tipp: Téli autós kisokos: El sem hiszed, mire jó a kézfertőtlenítőd!

A következő oldalon a négy évszakos gumikról olvashatsz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2