őszi vezetés csúszós utak
Az őszi vezetés első lépése a gumiabroncsok ellenőrzése

Sokat váratott magára, de mostanra végérvényesen beköszöntött a hamisítatlan őszi idő. Az ezer színben pompázó táj hétvégi kiruccanásra csábít, de ne feledjük, hogy az őszi autózás számos kihívást tartogat. Ilyenkor az utakra hullott levelekkel, hidegebb időjárással, esővel és hosszabb sötét napszakokkal kell szembenéznünk. Mindezek megkövetelik, hogy időnként ellenőrizzük a kocsit, és az évszakhoz igazítsuk a vezetést. Az alábbiakban hét jó tanács következik a gondtalan őszi vezetéshez. Témába vág: Esős időben a legnagyobb ellenséged az aquaplaning. Te tudod, mit tehetsz ellene?

1. Az őszi vezetés során minden milliméter számít

Az út felszíne ősszel hideg és nedves, ezért az őszi vezetés első lépése a gumiabroncsok ellenőrzése. A futófelület mélysége és a gumi nyomása nagymértékben befolyásolja a tapadást és a fékezési képességet. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy a futófelület legyen 2 mm-nél mélyebb és soha ne legyen kevesebb, mint 1,6 mm. 90 km/h sebességgel nedves felületen haladva a gumiabroncs teljesen elveszítheti tapadását. Mindezek mellett havonta egyszer ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a gumiabroncs nyomása. TIPP: Gumiabroncs kisokos: amit az autód kerekeiről tudnod kell!

2. A lehullott levelek ugyanolyan csúszósak, mint a hó

őszi autózás lehullott falevelek ködös esős idő
(Fotó: wirestock/Freepik)

Az úton levő nedves levelek ugyanolyan csúszóssá teszik a felszínt, mint amikor havon vezet az ember. Ezért az őszi vezetés során rendkívül óvatosnak kell lennünk azokon a területeken, ahol a levelek befedik az úttestet. Ott mindig kerülni kell a hirtelen fékezést. Ha egy kanyar kellős közepén találjuk magunkat, ne végezzünk hirtelen kormánymozdulatokat, és ha a gumiabroncsok elveszítik tapadásukat, addig ne próbálkozzunk a kormányzás erőltetésével, amíg vissza nem szerezzük az irányítást a gépkocsi felett.

3. Jó láthatóság esőben

Szakértők szerint a rossz állapotban lévő ablaktörlők 20-30%-kal csökkentik a láthatóságot. Ezeket évente egyszer cserélni kell, különösen ősszel, mivel általában ez a legesősebb évszak. A tiszta szélvédő és ablakok megnehezítik a páraképződést, amit megakadályozhat az is, ha a forró levegő fúvókákat a szélvédőre irányítjuk. A sávtartó asszisztens is hasznos akkor, ha rossz a láthatóság, mivel figyelmeztet, ha letérünk a sávból. Sőt, még kisebb kormány-korrekciókat is végrehajt. Ez is érdekelhet: Ne juss el a karcos szélvédőig, figyelj az ablaktörlő gumikra!

A cikk a következő oldalon folytatódik. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2