croque madame szendvics

Ezúttal két világszerte kedvelt szendvics receptjét mutatjuk meg nektek. A francia bisztrók elmaradhatatlan fogása a Croque Monsieur vagy a Croque Madame szendvics. Sokan francia melegszendvicsnek szokták hívni, ez a megnevezés azonban megtévesztő lehet, mert ezek nem csak melegszendvicsek. Ők a melegszendvicsek-előkelőségei! A puccos név ne tévesszen meg senkit, igazából nem nagy ördöngösség elkészíteni ezt a francia csodareggelit.

A cikk végére tartogatunk néhány tippet is, amivel még jobban felturbózhatjátok ezeket a csoda szendvicseket. Habár nem klasszikus összetevőkről van szó, ettől függetlenül szuperül illenek ezekhez a szendvicsekhez. És hogy mi a különbség Croque asszony és Croque úr között? Az, hogy bár az alapjuk azonos, a hölgy azonban kap még egy tükörtojás kalapot is.

Egyszerű Croque Madame és Croque Monsieur recept

Hozzávalók (4 szendvicshez):

  • 5 dkg vaj
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 3 dl meleg tej
  • 1 kis marék karakteres ízű reszelt sajt
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 8 szelet nagy méretű toastkenyér
  • 4 nagy szelet sonka
  • 4 nagy szelet karakteres ízű sajt
  • És ha Croque Madame-ot készítünk:
  • kevés olaj
  • 4 db tojás

tokeletes croque monsieur szendvicsElkészítés:

Serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a lisztet, habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot, majd sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Folyamatos keverés mellett a hagyományos besamelnél kissé sűrűbbre főzzük. Végül simára keverjük benne a mustárt.

A kenyereket kenyérpirítóban vagy forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Elég egészen világosra, a lényeg az, hogy a besamel majd ne áztassa át a szeleteket.

Valamennyi kenyérszelet egyik oldalát megkenjük besamellel, majd 4 szendvicset állítunk össze, 2-2 szelet kenyérből, valamint 1-1 szelet sonkából és sajtból. Serpenyőben, kevés vajon vagy a sütő grillfokozatán addig sütjük a szendvicseket, amíg átmelegszenek és a sajt is megolvad.

Ha Croque Madame szendvics készül, akkor közben kevés olajon 4 tükörtojást sütünk. Tetejüket megsózzuk, majd lapáttal óvatosan átemeljük a szendvicsek tetejére.

Tippek:

  • A szendvicsek tetejére vaj, reszelt sajt vagy sajtos besamel is kerülhet.
  • Finom a szendvicsben a savanykás uborka és a vékonyra szelt savanykás alma.
  • A hagyományos sonkát lecserélhetjük fekete-erdei sonkára.
  • A sajt egy részét vagy egészét a szendvicsben kéksajtra is cserélhetjük.

(Csigó Zita receptje)

A Drive Me Baby hetente jelentkező receptajánlójában már bemutattuk az osztrák konyha legjobb fogásait, úgy mint a Sacher tortát, és persze az igazi bécsi szeletet. Húsvétkor segítettünk összeállítani egy teljes ünnepi menüt, majd ötleteket adtunk, hogyan menthetitek meg a megmaradt, már szikkadt kalácsot.

Forrás: Ízes Élet