csomagolásmentes vásárlás
Csomagolásmentes vásárlás a Rossmannban (Forrás: Rossmann.cz)

Már a legnagyobb drogériákban is hódít a csomagolásmentes vásárlás a környező országokban. Szomszédaink után hamarosan Magyarországon is elérhető lesz a tisztálkodó- és vegyszerek újratölthető flakonokban történő vásárlása.

Napjainkban, amikor az emberek egyre többször szembesülnek az óceánokban található hatalmas mennyiségű hulladékokkal, egyre többen kapnak észhez és kezdenek el tudatosan figyelni arra, hogy mit, vagy éppen mit nem vásárolnak meg. Gondoljunk bele, hogy egy évben hányszor veszünk tusfürdőt, sampont, folyékony szappant, és mosószert? Számtalanszor. Ezzel pedig megannyi műanyag hulladékot termelünk, feleslegesen.

Csomagolásmentes, lédig vegy- és tisztálkodószerek

Éppen ezért egyre népszerűbb a műanyagmentes vagy csomagolásmentes vásárlás. Az élelmiszerek mellett azonban miért ne lehetne mást is, így vegyszereket vagy éppen tisztálkodó szereket is újratölthető formában vásárolni. A német Rossmann drogériának köszönhetően, szerencsére már lehet!

csomagolásmentes boltok
Nem kell lemondanunk kedvenc márkáinkról (Forrás: Rossmann.cz)

A Rossmann elsőként Csehországban kezdte el kísérleti jelleggel az újratöltő állomások alkalmazását, amelyekkel ismert márkák termékeit (Persil, Silan, Pur, Nature Box stb.) tudjuk műanyag pazarlás nélkül újra és újra megvásárolni. A csomagolásmentes vásárlás nem is lehetne egyszerűbb az újratöltő automaták segítségével: a vevő az első alkalommal egy újratölthető flakont vásárol, amelybe a kívánt tusfürdőt, sampont, szappant vagy mosószert tölti. Majd az összes többi vásárlás alkalmával magával hozza az üres flakont, amelyet újratölt. Éppen olyan könnyű, mint amilyennek tűnik.

Csomagolásmentes vásárlás a magyarországi drogériákban is

A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően a régióban már Szlovákiában, Romániában és Ausztriában is elérhető a csomagolásmentes vásárlás számos Rossmann-üzletben. Az elmúlt években már Magyarországon is egyre népszerűbb a zero waste életmód, így nem meglepő, hogy itthon is van igény a csomagolásmentes vásárlásra. Ezt szorgalmazva még egy petíció is indult a napokban, amely arra kéri a magyar Rossmannt és dm-et, hogy itthon is vezessék be az újratöltő automatákat. A petíciót alig két hét alatt már több, mint 40 ezren írták alá. Ha aláírásoddal te is szeretnéd támogatni a csomagolásmentes vásárlás mielőbbi bevezetését, azt az alábbi linken teheted meg.

zero waste életmód
Az újratöltéssel több ezer tonna műanyagtól mentesíthetjük a Földet (Forrás: Rossmann.cz)

A hazai előkészületek már javában zajlanak

Az Index értesülése szerint itthon a Rossmann mellett a dm is már javában azon dolgozik, hogy minél előbb lehessen itthon is csomagolásmentesen vásárolni. „Az utántöltő magyarországi bevezetésén még a petíció előtt, jóval korábban elkezdtünk dolgozni beszállító partnereinkkel. Folyamatos az egyeztetés a gyakorlati megvalósításról és a termékválasztékról” – nyilatkozta Kadlok Nelli, a Rossmann PR és ügyfélszolgálati csoportvezetője.

Forrás: Rossmann.cz, Index, Awesome Inventios

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •