muanyagmentes julius egyszerhasználatos műanyagok
Évente világszinten mintegy 300 millió tonna műanyagot termelünk; fotó: Pixabay

Idén is lesz műanyagmentes július!

Belegondoltál mi lenne, ha száműznéd az életedből a szívószálat, a műanyagból készült zacskókat, flakonokat és a kávés poharakat? Lehet, hogy neked ez egy kis kényelmetlenséggel járna, a környezetnek viszont nagy szívességet tennél vele! Évente világszinten mintegy 300 millió tonna műanyagot termelünk, és ennek a mennyiségnek a fele egyszerhasználatos műanyag. A nem lebomló anyag – amit te csak pár percig, vagy óráig használsz – több száz évig a Földön marad, egy része (8 millió tonna szemét) pedig az óceánokat, tengerpartokat és azok lakóit mérgezi. Nem csoda, hogy olyan cégóriások, mint az Adidas vagy a Springfield, már komplett kollekciókat készítenek újrahasznosított műanyagból.

Nehéz az első lépés?

Az biztos, hogy egy műanyaggal teli világban a műanyagmentesség tervezést és előkészületeket igényel. És az is igaz, hogy egyik napról a másikra teljesen műanyagmentessé válni anyagilag is megterhelő lehet. Ha tehát elsőre nem sikerül, nem kell elcsüggedni. Ha nem akarod vagy nem tudod egyik napról a másikra kiiktatni az életedből a műanyagot, kezdd kicsiben: szabadulj meg a műanyagtól 31 napra.

 

szivoszal_muanyag_ocean
Műanyag helyett válasszunk fémből, vagy üvegből készült szívószálat, így az óceánokat is megvédhetjük fotó: Pixabay

Műanyagmentes július sok millió résztvevővel

A „Plastic Free July” Ausztráliából indult 2011-ben, azóta pedig az egész világon elterjedt. Tavaly több mint 120 millió ember vett benne részt, megközelítőleg 170 országból. A közösségi médiában született, sokmilliós nemzetközi követőtábort megmozgató kezdeményezéshez tavaly hazánk is csatlakozott. A Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel karöltve népszerűsítette a Műanyagmentes július kezdeményezést. A résztvevők egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszerhasználatos műanyagokra. Ezzel nem csak az anyag veszélyeire hívják fel a figyelmet, hanem irányt mutatnak arra vonatkozóan is, hogyan helyettesítsük, vagy tüntessük el teljesen az életükből.

Pár könnyű lépés 31 napra

Mindig figyelj arra, hogy mit és miben veszel!

A műanyagmentességet tartsuk szem előtt a bevásárlásnál is, gondosan válogassuk meg, milyen csomagolású termékek kerülnek a kosárba. Ahol csak lehet, kerüljük a műanyag csomagolásokat, a felesleges fóliát és celofánt, és a sokadik műanyag zacskó megvétele helyett használjuk inkább saját – lehetőleg vászon – szatyrunkat.  Ugyanilyen fontos, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket ne plasztik zacskókba rakjuk, még akkor se, ha így praktikusabbnak tűnik. Törekedjünk tehát arra, hogy inkább fenntartható csomagolóanyagot, mondjuk üveget, fémet, papírt vagy hullámkartont válasszunk.

muanyagmentes_julius_bevasarlotaska
Műanyag helyett válassz többször használatos táskát a bevásárlásokhoz!; fotó: plasticfreejuly.org

Vászontáska, fémdoboz, kulacs, bögre, üvegszívószál

Ha munkába, iskolába megyünk, érdemes mindig magunkkal vinni egy fenntartható anyagból készült táskát vagy ételhordót, hogy se a bevásárlás, se az ebéd beszerzése ne okozzon bonyodalmat. A kávézókban, éttermekben érdemes a saját kulacsunkba, termoszunkba kérni az elviteles italokat, azok pedig, akik a szívószál szerelmesei, könnyedén beszerezhetnek egy-egy fémből vagy üvegből készült, környezetbarát darabot.

Válassz fenntartható, műanyagmentes vendéglátó egységeket!

Ezeken a helyeken nem is kell külön figyelni a júliusi kihívásra, hiszen eleve elhagyják a műanyagokat az ételek és italok szervírozásánál, csomagolásánál. A gyorséttermek és a sok csomagolóanyagot termelő büfék viszont elkerülendők ebben a hónapban, hiszen szinte lehetetlen, hogy műanyag nélkül jussunk hozzá a rendelésünkhöz.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •