Luca koncepcióautó
Fotó: TU/ecomotive

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem hallgatói a minap egy teljes egészében újrahasznosított anyagokból előállított villanyautóval rukkoltak elő. A koncepcióautó, vagy más néven tanulmányautó bemutatja, hogyan hasznosíthatók a tengereket és óceánokat ellepő műanyagszemét-halmok.

luca tanulmanyauto abroncs
Az abroncsok is újrahasznosított anyagokból készültek

A Luca névre keresztelt koncepcióautó úgynevezett kompozit anyagból készült, amely többek között újrahasznosított alumíniumból és PET-palackokból áll. Ezek túlnyomó része a tengerekben található hulladékszigetekből származik. A tervezők így akarták szemléltetni, hogy egy autó előállítása lehet környezetbarát, a hulladék lehet fontos erőforrás, valamint hogy egy elektromos autó is lehet olcsó, a tömegek számára elérhető árú.

A Luca koncepcióautó belsejét is a fenntarthatóság jegyében álmodták meg

A Luca egyik újítása, hogy a többi villanyautótól eltérően ezt nem egy hatalmas kijelzőből álló infotainmentközpont vezérli. Az alkotók szerint éppen ez az, ami a gyártásnál a legtöbb erőforrást emészti fel. Ráadásul nagy részben feleslegesen is, hiszen a kihasználtsága ehhez képest meglehetősen alacsony. A Lucában a hagyományos infotainment helyett a sofőr okostelefonja veszi át annak szerepét. Így csupán egy alkalmazást kell készíteni, amely jóval költséghatékonyabb és erőforrás-kímélőbb, mintha egy teljes vezérlő- és szórakoztató-központot kellene előállítani. A vezetéshez elengedhetetlen információkat, úgymint a sebesség- és fordulatszámmérőt egy projektor vetíti ki a szélvédőre.

luca koncepcioauto belso
A tanulmányautóban a hagyományos infotainmentrendszer helyett a sofőr okostelefonja veszi át annak szerepét

Habár a Luca koncepcióautó jelenleg nem több, mint egy számítógép által renderelt kép, a működő prototípuson már nagy erőkkel dolgoznak az eindhoveni egyetem hallgatói. Ha minden a terv szerint alakul, idén nyáron egy promóciós körút keretén belül több országban is bemutatják.

Luca koncepcióautó
Ha elkészül a prototípus, tanulmánykörútra indulnak vele a tervezők

Stella és Lina is itt vannak

Az eindhoveni egyetemnek nem ez volt az első jövőbe tekintő és innovatív tervezésű autós projektje. Korábban már bemutatták Stellát, a napelemekkel működő versenyautót, és a Lina névre keresztelt, teljes mértékben lebomló anyagból készült elektromos autó prototípusát. Annak ellenére, hogy ezek a tanulmányautók sosem kerülnek tömeggyártásra, jó táptalaját képzik annak, hogyan lehetne az autógyártást környezetbarátabb alapokra helyezni. Nem utolsósorban pedig segíthet abban, hogy beindítsa a nagyobb autógyártó cégek fantáziáját ezen a téren.

Ha érdekelnek a koncepcióautók, akkor olvasd el cikkünket, amelyben a Mercedes legújabb koncepcióautójáról írtunk. Ezt a tanulmányautót pedig nem más, mint az Avatar című film ihlette.

Forrás: electrive.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •