Az elmúlt hetekben már felelevenítettük a grillezés alapszabályait, megmutattuk, hogyan lehet feldobni az újburgonyát, és még házi fagyit is készítettünk. Ezúttal a nyári ételek egyik legjobbjához, a tésztasaláta elkészítéséhez adunk tippeket.
A tésztasaláta az egyik legjobb választás, ha napokkal korábban összeállítható ételt keresünk: előkészíthetjük az összes hozzávalót, kikeverhetjük az öntetet, aztán nincs más hátra, mint hűtőbe tenni a kész salátát, és hagyni az ízeket jól összeérni. Itt jön képbe azonban a leggyakoribb probléma: ahogy telnek a napok, úgy lesz egyre szárazabb a salátánk, sőt még az ízek is tompulhatnak. Szerencsére létezik egy apró trükk, amely segítségével a tészta újra olyan lehet, mint újkorában. És hogy mi ez pontosan? Az öntettel kell egy kicsit trükköznünk, mutatjuk, hogyan.
A titok a dresszing hozzáadásában rejlik
Egészen más lesz a végeredmény, ha a kiválasztott dresszinget – legyen az majonézes-tejfölös vagy akár pesztós – két részletben adjuk a salátához. Az első felét akkor, amikor a tészta még langyos. Gondoljunk rá úgy, mint egy pácra, marinádra. Mivel a tészta még nem hűlt ki, könnyen felszívja az öntetet. Az öntet fűszerei szépen koncentrálódnak a tésztában, extra ízekkel gazdagítva. Ekkor keverjük bele az összes további hozzávalót is, például a zöldségeket és a sajtot.
A dresszing másik felét viszont csak tálalás előtt forgassuk a salátához. Ha nem egyszerre tálaljuk fel, akkor csak az arányos mennyiséget adjuk hozzá. Az öntetet tárolhatjuk a hűtőben, de frissen is összeállíthatjuk – ahogy szimpatikusabb. Ilyenkor a tészta már hideg, illetve az első adag dresszinget gyakorlatilag teljesen magába szívta. Ez egyrészt szuper hír az extra ízélmény miatt, másrészt viszont – főleg ha eltelt pár nap – szinte száraznak fogjuk érezni a salátát. Az új adag öntet ezen segít, kellemesen krémessé és fényessé varázsolja az ételt.
A következő oldalon tippeket adunk, hogy mitől lesz tökéletes a házi tésztasaláta.