Tavaszi zöldek
Májusban-júniusban hemzseg a piac az üde zöldségektől: spárga, brokkoli, spenót, rukkola, kelkáposzta, hogy csak néhányat említsünk. Hogyan tudjuk változatosan felhasználni ezeket, hogy minden nap kerüljön az asztalunkra valami szuper?
– Hagyjuk a spenótfőzeléket, tegyük a zöld leveleket inkább turmixba! Egy marék spenót, egy alma, egy banán, egy pici citrom, és már kész is a tápláló zöldturmix!
– A brokkolit roppanósra főzzük csak, hogy minél több tápanyag maradjon meg benne – készülhet belőle zöldköret vagy egy egyszerű brokkolis-parmezános tészta.
– A rukkola és a kelkáposzta szintén kiváló saláta alapanyagok, előbbihez jól passzol egy mézes-mustáros dresszing. Szórjuk meg magokkal, tegyünk hozzá frissen reszelt céklát, morzsoljunk rá kecskesajtot!
Csodatevő magok
Az utóbbi évek sztárja, a chiamag mellett barátkozzunk össze a lenmaggal is! Tápértéktartalmát tekintve még előnyösebb tulajdonságokkal is bír, mint a dél-amerikai „csodamag”. Használjuk bátran hazai kincsünket, a diót! Salátába, tésztára, édességekhez – gondoljuk újra, és próbáljunk ki új ízkombinációkat! A magok fogyasztásának legkézenfekvőbb módja a reggeli müzli vagy kása.
Szuper bogyósok
Szuper bogyós gyümölcsökért sem kell Kínáig mennünk! Tavasztól őszig frissen is elérhetőek mennyei hazai bogyósaink, amelyek magas antioxidáns tartalmuk révén joggal viselik a szuperélelmiszer címkét. Készítsünk szederből, áfonyából, fekete ribizliből egy kis növényi tejjel turmixot, vagy bűvöljük el vendégeinket egy mennyei bogyós pohárkrémmel. Görög joghurttal, mézzel, túróval, mascarponéval – kísérletezzünk kedvünkre.
A superfood-lista a következő oldalon folytatódik.