Az utóbbi években sokat hallani az úgynevezett szuperélelmiszerekről. Egyesek szerint csak ügyes marketingfogás, míg mások egyenesen a hosszú élet titkának tartják őket. Mitől is szuperek ezek az élelmiszerek, és hogyan tudunk minél többet fogyasztani belőlük? Ehhez gyűjtöttünk most ötleteket.
Mitől lettek szuperélelmiszerek?
Nincs örök érvényű definíció arra vonatkozóan, hogy pontosan mit nevezünk szuperélelmiszernek, mely táplálékok tartoznak ide, illetve kinek melyik közülük a legelőnyösebb. Az mindenesetre elmondható, hogy egyedülálló összetételüknek köszönhetően kerülnek bizonyos élelmiszerek a kiváltságos listára, mert nagy koncentrátumban található meg bennük számos ásványi anyag és vitamin. Egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk bizonyított, a betegségek megelőzésében fontos szerepet játszanak.
És ami legalább ilyen fontos: sokkal könnyebben elérhetőek, mint gondolnánk. Főleg a tavaszi-nyári időszakban varázsolhatjuk könnyedén az asztalunkra őket – akár nap mint nap. Nem állítjuk, hogy a szuperélelmiszerek mindent helyettesítő csodaszerek, de az biztos, hogy ha rendszeresen, tudatosan fogyasztjuk őket, jót teszünk magunkkal.
A superfood-lista a következő oldalon található.