Márciustól októberig kulináris forgatag Ljubljanában
4. S végül a negyedik, mediterrán térség leghíresebb alapanyaga a Pirani-öbölben tenyészett tengeri sügér, amit a vendéglőkben a goriška brdai szőlőterületek királynőjévé választott fehérborral, a Rebulával kínálnak. A pirani sóvirágot, a fleur de selt pedig éppúgy kézzel szüretelik a tengerparti sólepárlókban, mint 700 évvel ezelőtt. A tengert a karsztvidékkel összekötő táj az olajfaligetek, a szőlőültetvények és a szarvasgomba hazája. Itt a Teran, a Refosco, a Malvasia, a Vitovska Grganja és a többi helyi borfajta, a kiváló minőségű olívaolajok, a házi készítésű tészták, a vadspárga, a karsztvidék méze, juhsajtjai, sonkái, szárított húskészítményei és a helyi fűszerek együttese olyan sajátos gasztronómiai kínálatot alkot, amiért önmagában is érdemes útra kelni.
Az Odprta kuhna, vagyis a nyitott konyha projekt egyike a legsikeresebb gasztronómiai attrakcióknak Ljubljanában. A festői látványt nyújtó központi Pogačarjev piac március 18-tól október végéig minden pénteken kulináris forgataggá alakul, ahol a kis étkezdék, pékségek, bisztrók, kávézók és az ország legnevesebb éttermei nemzetközi fogásokat és tradicionális szlovén ételkülönlegességeket kínálnak.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
- A 6 legjobb tavaszi zöldség, amely felturbózza az immunrendszeredet
- Gluténmentes sörrel erősíti termékkínálatát a MONYO
- Két év után idén újra lesz Gourmet Fesztivál a Millenárison
- A napfényes Kalifornia ízeivel vár a most megnyílt Caza Pizzabar
- Koplalás helyett tudatos étkezés: 5 tipp a tavaszi böjthöz
Forrás: Turizmus.com