Nyár végén és ősszel nem hagyható ki a szilva! Édes és lédús, ráadásul nemcsak süteményekbe tehetjük, hanem sós ételekbe is. Legutóbb bemutattunk nektek, hogy melyek a szilva legkedvezőbb élettani hatásait, és hogy miért is tekinthető az egyik legszuperebb szupergyümölcsnek. Most pedig azt áruljuk el, hogyan érdemes felhasználni az ősz slágergyümölcsét a konyhában. Receptválogatásunkban bemutatunk nektek egy könnyen elkészíthető szilvakrémlevest, egy fűszeres szilvachutney-t és egy mennyei szilvás-mákos muffint.
Szilvakrémleves
Hozzávalók:
- 10 db szilva
- 4-5 dl almalé
- 2 cm gyömbér
- 1 fahéjrúd
- 5 dkg dió
- 1 csillagánizs
- 7 szem szegfűszeg
- 2 szem kardamom
- 1,5 dl habtejszín
- 10 dkg quinoa
- 2 ek méz
- 2 ek porcukor
- 1 mk fahéj
Elkészítés:
1. A szilvát kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. Egy forró lábasba tesszük, felöntjük almalével és megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne égjen le.
2. Közben egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a fűszereket: fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget és a kardamomot. Amikor elkezdenek illatozni, akkor tesszük bele a levesbe. A megtisztított gyömbérből is teszünk pár szeletet a levesbe. Mézet csorgatunk bele, elkeverjük és 15 percig főzzük.
3. A quinoát egy kis szűrőbe szórjuk, majd bő olajba mártjuk és ropogósra sütjük. Ezután egy üvegtálba tesszük és fahéjas porcukorral elkeverjük.
4. Ha a szilva megpuhult, kivesszük belőle a fűszereket és a levest összeturmixoljuk a dióval és a tejszínnel. Visszaöntjük a lábasba és egyet forralunk még rajta. Egy mélytányérba szedünk a levesből, rászórjuk a fahéjas quinoát és pár csepp tejszínnel díszítjük. Jó étvágyat!
Marton Adrienn receptje.
A következő oldalon további szilvás receptek várnak.