Fűszeres szivachutney, szilvaszósz

szilvachutney chutney
A szilvás receptek királya ez a fűszeres fanyar chutney (Fotó: Ízes Élet)

A chutney főzésben az a legjobb, hogy amíg puhul a lábasban a gyümölcs, magunk alakíthatjuk a pikánsságát, csípősségét. Érdemes mindig kevesebb fűszerrel kezdeni (főleg ha először készítjük), majd fokozatosan növelni a mennyiséget ízlésünk szerint.

Hozzávalók:

1 közepes méretű üveghez

  • 2 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 1 fej lila hagyma
  • 1-2 kicsi csilipaprika
  • 1-1 nagy csipet só, őrölt fehér bors,
  • 1 nagy csipet őrölt római kömény
  • 2 csillagánizs
  • 1 fahéjrúd
  • 4 cm friss gyömbér
  • 2 teáskanál fehérborecet
  • 60 dkg szilva magozva mérve (lehet keményebb a gyümölcs, de semmiképpen se legyen túl savanykás)

Elkészítés:

1. A kimagozott szilvákat felnegyedeljük. Egy közepes méretű lábasban felhevítjük az olívaolajat, megolvasztjuk a nádcukrot, majd megpároljuk rajta az aprított lila hagymát. Közben a csilit kimagozzuk, felkarikázzuk, és szintén hozzáadjuk.

2. Rátesszük a szilvát, alaposan összeforgatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal és római köménnyel, hozzáadjuk a csillagánizst és a fahéjrudat, valamint belereszeljük a megtisztított, lereszelt gyömbért.

3. Összeforraljuk, majd alacsony lángon, kevergetve addig főzzük, amíg jam állagú lesz a szilva. Ekkor ízlés szerint továbbfűszerezzük, hozzáadjuk a fehérborecetet, és további kb. 5 perc alatt készre főzzük. Mielőtt üvegbe töltenénk, eltávolítjuk a chutneyból a csillagánizst és a fahéjrudat.

Csigó Zita receptje.

A következő oldalon tovább szilvás receptek várnak.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3