Érdekel a történelem, szeretsz strandolni, netalán új, ízes élményekre vágysz? Akkor irány a Kiskunság! A Budapestről autóval kb. másfél óra alatt elérhető Kiskunmajsa és Szank a Duna-Tisza közén lévő Kiskunság két ékköve, ahol mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb programokat.
Strandoljunk!
Mi sem esik jobban a forró nyári, vagy melegebb őszi napokon, mint hűsölni egy medence vagy tó partján. Pihenni és olvasgatni egy árnyas fa alatt, vagy meginni egy frissítőt a kényelmes bár teraszán. Mindezekre lehetőséged van, ha ellátogatsz a Kiskunmajsai Jonathermálba. Ez az a hely, ahol a család minden tagja felüdülhet a parkosított, sportolási lehetőségekkel is ellátott környezetben, a kül- és beltéri gyógy-, csúszdás-, hullám- és élménymedencékben, valamint egy homokos partú mesterségesen kialakított tavacska is várja a fürdőzni vágyókat.
Modernizált történelem Szank mellett
Abban egyet érthetünk, hogy a fiatalság számára többnyire unalmas egy-egy múzeum meglátogatása. Sokukat érdekli a történelem, de nehéz lekötni az érdeklődésüket. Nemrég nyitotta meg kapuit a Kiskun emlékhely, ahol szuper modern eszközökkel mutatják be a kiskun identitást: érintő képernyős alkalmazások segítségével kicsik és nagyok interaktívan ismerhetik meg és tanulhatnak a kunok, őseink történelméről.
A látogatóközpont melletti hatalmas területen pedig megismerkedhetünk a még helyhez nem kötött, de adott esetben már Magyarországon élő kunok életével. Továbbá láthatunk egy Árpád-kori templomot kettős körárokkal és a védművel, valamint lakóházakat is. A későbbiekben folyamatos régészeti feltárás zajlik majd az emlékhely területe mellett, azt tervezik, hogy táborokat szerveznek a gyerekeknek.
Retró íz, ami sose me(g)gy ki a divatból
A szanki kézműves konyakmeggy íze mindenkit magával ragad. Az Ízek Házában a látogatók megtekinthetik a kézműves konyakmeggy készítési folyamatát és belekóstolhatnak a környék jellegzetes ízeibe. A konyakmeggy-gyártás már korábban is működött a környéken, azonban az Ízek Házában lévő látványüzemben újjáéled ez a hagyomány.
Az ideérkező vendégek nagy üvegablakokon keresztül követhetik a konyakmeggy-gyártás folyamatát. Kizárólag helyi meggyet használnak, amit 80 százalékos szeszben érlelnek, majd csokoládéval borítanak be. Az időközönként szervezett programokon arra törekednek, hogy az ifjúsággal is megismertessék a hagyományos ételek elkészítésének módját.
Szank: méz, csárda, levendula
A vaddohányból készült méz szintén helyi specialitásnak számít. Országos hírű, nagyon finom és jó minőségű. Ezt jelzi az is, hogy 11 éve rendeznek a településen Méz- és Meggyfesztivált. A vaddohányméz csak a környéken készül, mert a növény egyedül itt, a meszes talajon ad nektárt. Egészséges, ráadásul a virágporra allergiások is fogyaszthatják.
Ha pedig egy bőséges és finom ebédre vagy vacsorára vágyunk, látogassuk meg a kiskunmajsai Lópofa Csárdát. Csárdajellegű ételeket szolgálnak fel, melyek részben helyi alapanyagokból készülnek. A Lópofa Csárda frissen felújított, nagy élőkertje csodálatosan szép, békét áraszt a magával ragadó környezet. Ha a kertben foglalunk helyet, az üde nyári levegőben érezhetjük a közeli levendulamező édes illatát is. A Csárda benti játszósarokkal és kültéri játszótérrel is rendelkezik. Nyáron pedig rendezvénysorozattal kedveskednek a látogatóknak.
Több napos kirándulásunkat is érdemes ide terveznünk, a környék bőven akad felfedezésre váró helyekben és programokban. További látnivalók: Büszkeségpont, Helyi érték kiállítótér, Pellikán birtok borászat, Szelfipont, Szamárfarm, Szanki tekepálya, Pálosszentkút kegyhely.
De ha Budapest környékén maradnánk, akkor is el lehet tölteni tartalmasan egy-egy hétvégi napot, hiszen több tanösvény vár itt minket. Ám ha mégis messzebbre utaznánk, akkor például a Dunántúl vagy a Mátra tartogat sok-sok meglepetést. 2019. szeptember 6. és 8 között pedig vár a Természetjáró Fesztivál, ahol közel 40 túrát szerveznek 100 különböző időpontban.
Szöveg: Miskey Melinda, a Gastrotherapy blog szerzője
Képek: Tari Róbert