A tihanyi apátság látképe a Belső-tótól
A tihanyi apátság látképe a Belső-tótól

Hétvége, jó idő, kirándulás, autóval? Összeszedtünk 5 olyan dunántúli kirándulás célpontot, ahova már tavasszal érdemes ellátogatni.  Tervezzünk egy napra vagy akár többre, családdal, barátokkal, vagy kettesben, nem fogunk csalódni.

1. Káli medence – zsákfalvak

Zánkától Badacsonyig  csupa dombos vidék, természeti csodákkal megáldott kis falvak, varázslatos növényvilág várja a kirándulókat. Íme néhány település és látnivaló környéken, amelyekért megéri ideautózni, akár az ország másik feléről is.

Káli-medence
A Káli-medence hangulatos lankái (fotó: 123RF)

Ilyen a sóskáli templomrom vagy a Kornyi–tó és környéke, mely igazi madárparadicsom, a tavaszi és őszi madárvonulások egyik kiemelt helyszíne. A tótól már látszik Szentbékkálla és Kővágóörs templomtornya, illetve a tanúhegyek. Ha már Szentbékkálla és környéke, akkor a kőtengereket az ingókövekkel vétek kihagyni.

Salföld fehérre és szürkére festett, népi motívumos házikóival, a falu határában található majorsággal és a pálos rendi kolostor romjaival ejti rabul a látogatókat.

Kékkúton mindenképpen álljunk meg és töltsük meg a kulacsunkat egy kis Theodora ásványvízzel a palackozó üzem kerítése melletti parkolónál. Sóstokált a sásdi réteken találjuk templommaradványával és egykori házainak nyomaival, valamint a pusztapalota romjaival. Káptalantótin hagyományos program a Liliomkerti piac, ahol vasárnaponként termelőktől és kézművesektől vásárolhatunk.

Sétáink során a környék növényvilága, egyedi természeti értékei, a több mint ötven forrás, a szőlőhegyi pincék ígérnek tartalmas kikapcsolódást.

Távolság autóval Budapesttől:  Kb. 160 km – 2 óra

2. Tihany

Tavasszal már elég jó az idő ahhoz, hogy még a nagy turista áradat előtt ellátogassunk Tihanyba és környékére.

Tihany valódi különlegessége egyértelműen az apátság és a hozzá kapcsolódó történelmi, kulturális értékek, mindez olyan páratlan természeti környezetben, amelyhez hasonlót nehezen lehetne találni.  A kilátás pazar, a balatoni félsziget településének hangulata leírhatatlan.

Tihany, a Kis-Erdő-hegyről
Tihany, a Kis-Erdő-hegyről

Természeti értékeinek köszönhetően lett a környék hazánk első tájvédelmi körzete és itt található az első tanösvény is, melyet mindenképpen járjunk be tavasszal, de a Belső-tó és a Külső-tó is kínál felfedezni valót.

Éttermekben, cukrászdákban, hangulatos elbújós helyekben nincs hiány, tavasszal a legtöbb már nyitva tart.

A tihanyi apátság látképe a Belső-tótól
A tihanyi apátság látképe a Belső-tótól

Tihany előtt, ha van időnk álljunk meg Balatonfüreden és sétáljunk egyet a Tagore sétányon. Füred is annyi látnivalót és séta/ túra lehetőséget kínál, hogy akár külön célpontként is felvehetjük a bakancslistánkra. Több napos kirándulás esetén összeköthetjük a látogatást egy káli medencei túrával is.

Távolság autóval Budapesttől:  Kb. 140 km – 1 óra 40 perc

3. Kis-Balaton és Zalaszántó

A Kis-Balaton és környéke még egyelőre nem tartozik a legismertebb kiránduló helyek közé. Pedig nagyon kellemes napot tölthetünk a környéken, különösen, ha Keszthelyen és Hévízen is megállunk akár oda, akár visszafelé.

Kányavári-sziget, a Nagy-kilátó
Kányavári-sziget, a Nagy-kilátó

A Kis Balaton igazi családi kirándulóhely, a Kányavári szigeten kialakított tanösvény segítségével megismerhetjük a táj csodálatos élővilágát, a kilátótornyokból pedig a környezet szépségében gyönyörködhetünk.

Zalaszántó, a sztúpa zászlók között
Zalaszántó, a sztúpa zászlók között

A Kis-Balaton Házban a nagyközönség elől elzárt természetvédelmi területekre is betekintést nyerhetünk webkamerák segítségével.  És ha már Zalában járunk, mindössze 30 kilométerre északra vár minket a zalaszántói sztúpa, Európa egyik legnagyobb buddhista vallási építménye.

Távolság autóval Budapesttől:  Kb. 195 km – 2 óra

4. Tata

Tatát nem véletlenül nevezik a vizek városának a gyönyörű tavaival és sétányaival joggal érdemelte ki ezt a címet.

A Tatai-vár
A Tatai-vár

Legismertebb látnivalói az Öregvár, az Angolpark a kiskastéllyal, a víztorony, a Pálmaház, a Kapucinus templom és a Szent Kereszt Plébánia templom.  Aki még ennél is többre, titokzatosabbra vágyik, annak a Kálvária dombot a kilátóval és a régi vízimalmokat is ajánljuk. Utóbbiak ugyan már nem eredeti funkciójukat töltik be, de még így is nagyon egyedi látványt nyújtanak.

Tata, Kálvária-domb
Tata, Kálvária-domb

A Tata melletti Aggostyáni Arborétumot a természetjáróknak külön ajánljuk.

Távolság autóval Budapesttől:  Kb. 70 km – 50 perc

5. Szentendre

Szentendre mediterrán hangulatával hívogat minket évről évre. A település valódi kis ékszerdoboz, mely többször is előkelő helyen szerepelt a romantikus városok listáján. A címet nem ok nélkül érdemelte ki, szűk utcái, színes házai, az elérhető Duna-part valóban vonzza a szerelmeseket.

Szentendre
Szentendrén gyakran rendeznek fesztiválokat

Itt található Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye, a szentendrei Skanzen, ahol megismerhetjük a Kárpát-medence népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom mindennapjait.

Szentendre_2
A városháza Szentendrén

A városka főtere, a Duna-korzó, a Várdomb, az emlékmúzeumok, Rab Ráby Háza és a Retro Design Center mind felejthetetlenné teszi a szentendrei kirándulást.

Ha időnk engedi, vagy több napos kiruccanást tervezünk, akkor irány tovább észak felé a Dunakanyarhoz, ahol vár minket Visegrád.

Távolság autóval Budapesttől:  Kb. 22 km – 25-30 perc.

+  1 tipp: Dél–Dunántúl – Babócsa

Babócsán található Európa legnagyobb egybefüggő nárcisz mezője, amely tavasszal virágzik. A Duna-Dráva Nemzeti Part területén lévő Basa-kert különleges növénytani és kultúrtörténeti értékeket vonultat fel.

babocsa narcisz mezo
Babócsa, nárciszmező (fotó: babocsa.hu)

A nemzeti parkon túl a Prinke-kastély Helytörténeti Gyűjteményét is érdemes felkeresni, ha már erre járunk.

Távolság autóval Budapesttől:  Kb. 250 km – 3 óra.

A fotókat köszönjük a www.kirandulastippek.hu oldalnak, ahol további érdekes kirándulási tippeket, ötleteket találtok!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •