3. Kávés pisztáciás tejkaramella
- 10 dkg vaj
- 45 dkg cukor
- 2 tubus sűrített tej (170 g-os)
- 1 dl kávé
- 10 dkg hámozott, sózatlan pisztácia
Elkészítés:
Egy vastag falú edényben a pisztácián kívül mindent lassú tűzön, kevergetve melegítsünk, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor vegyük feljebb a lángot és forraljuk, időnként kevergetve. Célszerű magas falú edényben készíteni, mert felfut. Addig forraljuk, amíg egy kiskanálnyit hideg vízbe csöppentve, puhán összeáll és nem folyik szét. Ekkor vegyük le a tűzről és állítsuk ujjnyi hideg vízbe az edényt. Közben fakanállal addig kevergessük, amíg el nem veszti fényét, szemcsés nem lesz és be nem sűrűsödik.
Gyorsan keverjük hozzá a pisztáciát és kivajazott (10×14 cm) tepsibe öntjük. Amikor már teljesen kihűlt, igény szerinti darabokra vágjuk. Celofánba, zsírpapírba csomagolható, kitűnő házi készítésű gasztroajándék minden alkalomra.
Forrás: Ízes Élet