gasztroajándék karácsonyra
(Fotó: master1305/Freepik)

Sürget az idő és még mindig nem szereztél be egy-két ajándékot, esetleg nagyobb ajándék mellé egy kisebb, személyesebb, akár kézzel készített ajándékot is szeretnél adni szeretteidnek? Csak semmi pánik! Tökéletes, könnyű és gyors megoldás lehet karácsonyi ajándék gyanánt a házilag készített gasztroajándék. Íme három recept, amelynek senki sem tud ellenállni.

1. Karácsonyi fűszeres dió és mogyoró

fűszeres magvak
(Fotó: Ízes Élet)

Ezek az illatos magok megidézik a karácsonyi vásárok hangulatát. Tetszés szerinti olajos magokból készíthetitek: mogyoró, mandula, dió, kesudió egyaránt felhasználható a ropogós kis ajándékhoz.

Hozzávalók (két kis méretű üveghez):

  • 10 dkg nádcukor
  • kb. fél dl víz
  • 10 dkg sótlan földimogyoró
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

A nádcukrot vastag aljú serpenyőbe szórjuk, miután megolvadt, hozzáadjuk a vizet, a mogyorót, a diót és a fűszert. Folyamatosan kevergetjük, amíg el nem párolog a víz, és a sűrű massza rá nem tapad a mogyorószemekre és a diódarabokra.

A bevont mogyorószemeket sütőpapírra tesszük, többször átkeverjük, és megvárjuk, hogy megszáradjanak. Az elkészült finomságokat dekoratív, légmentesen zárható üvegcsékbe rakjuk, amelyet igény szerint egy kis szalaggal átköthetünk, esetleg üdvözlőlappal társítjuk.

A következő oldalon további karácsonyi gasztroajándék vár.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3