3. Kávés pisztáciás tejkaramella

hazi tejkaramella gasztroajándék karácsonyra
(Fotó: Ízes Élet)
Szuper ajándék lehet, ha nem nassoljuk fel az összeset, már felszeletelés közben. Az enyhén kávés íz és a roppanós pisztácia ünnepivé varázsolja az egyszerű tejkaramellát. Kis zacskókban, masnival díszítve tökéletes ajándék.
Hozzávalók (kb. 36 darabhoz):
  • 10 dkg vaj
  • 45 dkg cukor
  • 2 tubus sűrített tej (170 g-os)
  • 1 dl kávé
  • 10 dkg hámozott, sózatlan pisztácia

Elkészítés:

Egy vastag falú edényben a pisztácián kívül mindent lassú tűzön, kevergetve melegítsünk, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor vegyük feljebb a lángot és forraljuk, időnként kevergetve. Célszerű magas falú edényben készíteni, mert felfut. Addig forraljuk, amíg egy kiskanálnyit hideg vízbe csöppentve, puhán összeáll és nem folyik szét. Ekkor vegyük le a tűzről és állítsuk ujjnyi hideg vízbe az edényt. Közben fakanállal addig kevergessük, amíg el nem veszti fényét, szemcsés nem lesz és be nem sűrűsödik.

Gyorsan keverjük hozzá a pisztáciát és kivajazott (10×14 cm) tepsibe öntjük. Amikor már teljesen kihűlt, igény szerinti darabokra vágjuk. Celofánba, zsírpapírba csomagolható, kitűnő házi készítésű gasztroajándék minden alkalomra.

Forrás: Ízes Élet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3