3. Rakott tortilla csípős guacamoléval

rakott ételek tortilla guacamole
A közhiedelemmel ellentétben a tortillát nem csak feltekerve lehet fogyasztani (Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók (4 személyre):

A tortillához:

  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kolbász
  • 1 teáskanál fajita (tex-mex) fűszerkeverék
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 kis csilipaparika
  • 1 konzerv csemegekukorica (kb. 25 dkg)
  • 1 konzerv vörös Kidney bab (kb. 25 dkg)
  • 15 dkg fekete és zöld olajbogyó (magozott) vegyesen
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • 4 db tortillalap
  • 15 dkg edami sajt
  • 15 dkg vörös cheddar sajt

Elkészítés:

A tortillához egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, finomra vágott vörös- és fokhagymát üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a kis kockákra vágott kolbászt, a fűszerkeveréket, még egy kevés sót és borsot, illetve a felkarikázott, kimagozott csilit, majd összepirítjuk.

A kukoricát, a babot és az olajbogyókat lecsepegtetjük, ez utóbbiakat felkarikázzuk, majd az egészet a serpenyőhöz adjuk. Pár perc alatt összefőzzük.

Közben egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, majd hozzáöntjük a meleg tejet. Felforraljuk, sóval, borssal fűszerezzük, majd sűrű besamellé főzzük. Közben a kétféle sajtot lereszeljük.

Egy közepes méretű sütőtál aljában szétterítünk egy kevés besamelt. Erre teszünk egy tortillalapot (ha ovális formát használunk, a tortillalapokat kettévágjuk, és egy kissé elcsúsztatva tesszük a tálba), amelyre ragut kanalazunk, és sajtot szórunk. Ezután ismét tortillalap és besamel következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy, a felső két réteg besamel és sajt legyen.

A sütőtálat 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad, ekkor kicsit meg is grillezzük.

A guacamoléhoz:

  • 2 db érett avokádó
  • fél-1 kis csilipaprika ízlés szerint
  • fél fej lila hagyma
  • fél lime kifacsart leve
  • opcionálisan tehető még bele: lehéjazott paradicsom, friss koriander és zúzott fokhagyma
guacamole recept tortilla chips
Ha már úgyis bűnözünk, a guacamole mellé szolgálhatunk egy kis torilla chipset is. (Fotó: Racool_studio/Freepik)

A guacamolét közvetlenül tálalás előtt készítjük el. A megpucolt avokádók húsát villával összetörjük, kikeverjük az aprított csilivel, lila hagymával és a lime levével. Megsózzuk, opcionálisan kerülhet még bele apróra vágott, húsos paradicsom, friss, aprított koriander és zúzott fokhagyma. A rakott tortilla mellé tálaljuk.

Csigó Zita receptje

Forrás: Ízes Élet

1
2
3