Käsenockerl, az osztrák konyha mac and cheese-e?
Ausztria ételkülönlegességei közé tartozik az osztrák hegyek hüttéinek elmaradhatatlan fogása a Käsenockerl, vagyis a sajtos nokedli. Az általában forró vasserpenyőben tálalt dekadens főétel mellé friss zöldsalátát szoktak kínálni. Annak ellenére, hogy egy meglehetősen könnyen és gyorsan elkészíthető ételről van szó, a felhasznált sajtoktól függően egy igazán különleges és nagyszerű ebéd készíthető belőle.
Käsenockerl hozzávalók 4 személyre:
- 250 g liszt
- 2 tojás
- 1,5 dl víz
- 100 g reszelt sajt
- 1 kisebb hagyma
- vaj
- csipet só
- A lisztet a tojásokkal, a sóval és vízzel gyúrjuk homogén tésztává (az egészet egy evőkanállal jól keverjük össze).
- A tésztát nokedliszaggatóval (vagy késsel nedves deszkáról) szaggassuk a lobogó, sós vízbe.
- Ha a galuskák feljöttek a víz felszínére, rétegezzük hőálló tálba: egy réteg galuska, egy réteg sajt és így tovább.
- Szórjuk meg reszelt sajttal és forró sütőben pirítsuk addig, amíg a teteje barna színt nem kap.
- A hagymát vágjuk finomra, egy kis vajon pirítsuk barnára, majd öntsük a sajtos galuska tetejére.
- Könnyű, zöldsaláta illik a legjobban hozzá.
Tippek: A felhasznált sajt lehet több sajt keveréke is, és ne féljük kísérletezni intenzívebb cheddar, vagy akár füstölt sajtokkal sem. Habár a karantén és a kijárási korlátozás alatt bőven jut idő a nokedli saját kezű elkészítésére, a bolti nokedli is tökéletes lehet hozzá.
A következő oldalon az egyik leghíresebb osztrák receptek egyikét találjátok.