magassarkuban vezetni kihivas
Magassarkúban vezetni sok nőnek nagy kihívás (fotó: 123RF)

Van, akinek egyáltalán nem okoz gondot, sőt imád magassarkúban vezetni. Más el se tudja képzelni és kifejezetten életveszélyesnek tartja. Van, aki még sosem próbálta, vagy éppen ki sem meri próbálni, mert tart tőle. Tényleg ennyire megosztó lenne a téma? Szabad egyáltalán magassarkúban a volán mögé ülni? Utánajártunk a dolognak.

A KRESZ nem tiltja, de nem ilyen egyszerű a helyzet

Először is fontos tisztázni, hogy a KRESZ nem tiltja a magassarkúban vezetést. Meghatároz viszont az autóvezetéshez szükséges személyi feltételeket, és ennek keretében előírja a biztonságos vezetésre alkalmas állapotot. Ez pedig nemcsak azt foglalja magában, hogy ittasan nem ülünk a kormányhoz, hanem azt is, hogy öltözékünk, szellemi és fizikai állapotunk megfelelő ahhoz, hogy a közlekedésben biztonságosan részt vehessünk. De mi van akkor, ha mi a magassarkút is teljesen biztonságosnak tartjuk a kormánynál?

A vezetésoktatók egyébként, általában még az első órákon, felhívják a vezetni tanulók figyelmét a megfelelő lábbeli használatára. Pont a KRESZ és a józan ész diktálta feltételek miatt. Ez pedig nem a kedvenc tűsarkúnk kategóriája. Hanem a vékonytalpú, zárt, a lábat jól tartó félcipőé, sportcipőé. Pedig sokak szerint magassarkúban vezetni ugyanolyan egyszerű és könnyű, mint sétálni benne az utcán.

női cipő
Ki meri bevállalni ezt a lábbelit vezetéshez? (fotó: Pexels/Elena Buzmakova)

Mások szerint – sok oktatót és közlekedési szakembert is beleértve – viszont egyenesen balesetveszélyes. Külföldön volt rá példa, hogy egy modell nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy közúti baleset okozásáért. A bíróság minden körülményt megvizsgálva ugyanis úgy ítélte meg, a nő azért nem tudta elkerülni az ütközést egy biciklissel, mert 6 centis magassarkút viselt a baleset idején. Emiatt pedig nem tudott megfelelően reagálni a közlekedési helyzetre. Azaz saját hibájából nem teremtette meg a biztonságos közlekedés feltételeit.

A témáról megkérdeztünk egy rendőrt, akinek a véleményét a következő oldalon olvashatod.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3