Feltöltve – egy jó buli, ami rossz véget ér. Noha a csapos mindenkit arra biztat, hogy ha ivott, ne üljön autóba, van, aki mégis hazavezetne. Baleset, sérült, rendőrök, mentők, tűzoltók – embert próbáló munkájuk sokszor sajnos hiábavaló… Jobb megelőzni a bajt! Az Intim Torna Illegál videoklipjével nemcsak egy felkérést teljesített, hanem reméli, hogy általa sokak életét is megmentheti.Dorogi Peter Intim Torna Illegal
Dorogi Péter énekes sosem ül be a volán mögé ittasan

Nekünk is tükröt tart ez a dal

Az együttes frontembere szerint kevés olyan ügy van, amely ennyire közel áll a zenekar életviteléhez. „Egyből igent mondtunk az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság kampányára, hogy felhívjuk a figyelmet az ittas vezetés következményeire – mondja Dorogi Péter. – Rendkívül megtisztelő, hogy minket kértek fel. Nem minden felkérést vállalunk el, de ennek a mondanivalója számunkra is fontos, és rendkívül pozitív gondolat: Ha vezetsz, soha ne igyál!”.

ITI koncert rendorseg
A Készenléti Rendőrség Zenekarát bevetési ruhában pajzzsal, sisakban rendőri erő kísérte a színpadhoz

A rajongóktól kaptak hideget és meleget is: volt, akinek tetszett a dal, más szerint kár volt vele előrukkolni. „Bár felkérésre kevesen írnak zenét, ezúttal megtettük. Tudjuk, mit szeret a közönségünk, és értük is vállaltuk el a feladatot. A mi dimenziónkban minden péntek-szombat a zene és az alkohol körül forog. Minden koncertünk a szórakoztatásról szól, és ha az emberek jól érzik magukat, szívesen iszogatnak. Ráadásul nemcsak a közönség, de mi magunk is nehezen mondunk nemet az ingyen sörre. Azaz a kampány és a klip nemcsak egy kifelé irányuló figyelemfelhívás, befelé is van súlya: tükröt tart, amibe minden alkalommal bele kell most már néznünk” – erősíti meg Dorogi Péter.

ITI koncert rendorsegi zenekarral
Az Intim Torna Illegál a Készenléti Rendőrség Zenekarával együtt lépett fel június 20-án a Budapest Parkban

Személyes tragédiák

Azt, hogy az Intim Torna Illegál tagjai valóban komolyan gondolják, amit hirdetnek, az is alátámasztja, hogy közvetlen ismeretségi és baráti körükben is számtalan baleset történt ittas vezetés miatt. „Nincs egyszerű dolgunk, amikor tiltani akarunk valakit az ittas vezetéstől, mert az alkohol a kultúránk szerves része. Szeretjük a jó bort és a finom pálinkát. Nem azért vezet valaki részegen, mert rossz ember, hanem mert ebben nevelkedtünk, és nem gondol mélyebben bele, mit tesz. Volt olyan barátom, aki csak annyit szeretett volna, hogy Balatonszárszóról átugorjon autóval a siófoki diszkóba. 120-szal a fának ütközött, és új arcot kellett férceljenek neki. A másik ismerősöm szintén úgy ült kocsiba, hogy előtte ivott, s az életét vesztette a kőröshegyi kanyarban. A zenészek élete fokozottan ilyen: ha elmegyünk játszani, a magyar vendéglátók elhalmoznak ajándékitalokkal, és olyankor nagyon nehéz nemet mondani” – folytatja a zenész, dalszövegíró.

Intim Torna Illegal Budapest Park
Ezen a nyári napon is teltházas koncertet adott a zenekar

Az Intim Torna Illegál hisz a változásban

Az együttes vezére vállalja, hogy ő is ült már életében egy-két sör után kocsiba. Azóta, felelős családfőként, három kislány boldog édesapjaként már nem tesz ilyet. Mi több, ma már minden koncert végén elmondja a közönségnek, hogy aki ivott, az inkább ne a saját autójával menjen haza. „Ha valakit látunk ittasan a volán mögé ülni, ne üljünk be mellé, és őt se hagyjuk vezetni. Mintha az emberek kezdenék végre érteni, miről beszélek. Hiszek abban, hogy ez működik, és hallgatnak a jó szóra. Csak idő kell, míg egy rossz szokás megváltozik. Legalább annyi idő, amennyi idő alatt kialakult. Ebbe bele kell állnunk, de a változás nem megy egyik napról a másikra.” – hangsúlyozza Dorogi Péter.

Budapest Parki ITI koncert
A koncert végén a zenekar ezentúl mindig megkéri a közönséget, hogy aki alkoholt fogyasztott, az ne vezessen most autót

Örülök, ha már egy balesetet is meg tudunk előzni a dallal

A forgatáson ott volt a Készenléti Rendőrség Zenekara és rengeteg statiszta is, akik a csapat rajongói oldalán keresztül jelentkeztek a klipbe. „A Tűzoltósággal, a Magyar Vöröskereszttel, a Katasztrófavédelemmel és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival forgattunk. Két és fél órát feküdni egy összetört autó motorháztetején még józanon sem túl felemelő. A forgatás után sokáig kattogott az agyam, hogy ha mindenki készíthetne egy ilyen klipet, és átélne egy ilyen szimulációt, bizonyára észhez térne, és garantáltan nem vezetne soha ittasan. Büszke vagyok a klipre és a zenére, akárki akármit is mond. Ha csak egy balesetet is meg tudunk akadályozni a dal által, már örül a lelkem, és tudom, hogy megérte.”

Intim Torna Illegal Budapest Park koncert
Ezentúl az Intim Torna Illegál is kampányol a ittas vezetés ellen

Fotók: Bands Through The Lens

Ha alkoholt iszol, teljesen megváltozik a szervezeted működése, nem leszel képes biztonságosan vezetni. De ugyanilyen rossz hatással van a vezetésre, ha közben mobilozol, és nem az utat, forgalmat figyeled. Ne tedd!