6. Ha nassolni támad kedvünk: meggyes-datolyás energiagolyó
gluténmentes; laktózmentes; hozzáadottcukor-mentes; tojásmentes; vegán; energiatartalom/darab: 47 kcal; szénhidráttartalom/darab: 6 g
Van élet a kókuszgolyón túl! Nyugodtan elfelejthetjük a kekszes alapú, rengeteg cukrot tartalmazható „retró” édességet. Gyümölccsel, datolyával és magvakkal készítve ugyanolyan finom, ráadásul hozzáadott cukorra sem lesz szükség. Ideális édes étel utazáshoz.
Hozzávalók (8 darabhoz):
- 100 g friss datolya (magozva mérve)
- 50 g friss vagy fagyasztott meggy (magozva mérve)
- 10 g puffasztott rizs
- 30 g dió
- esetleg kevés kókuszreszelék és puffasztott amaránt
A datolyát és a meggyet lábasba tesszük. Felöntjük egy kevés vízzel, majd kevergetve puhára főzzük (fontos, hogy a főzés végére főjön el az összes folyadék). Félretesszük hűlni.
A kihűlt pépet aprítógépben összetörjük, majd kikeverjük a puffasztott rizzsel és a finomra őrölt dióval. Ha túl lágy a massza, még kevés diót adagolunk hozzá.
8 golyót formázunk belőle. Hagyhatjuk így magában, vagy meg is hempergethetjük egy kevés kókuszreszelékben vagy puffasztott amarántban.
Étkezés után jólesik legurítani egy kávét, főleg, ha még hosszú út áll előttünk. Korábban utánajártunk, hogy a koffein és az energiaital mennyire befolyásolja a vezetést és a koncentrálóképességet.
Ha érdekel, melyik lehet a legjobb étel utazáshoz a fentieken kívül, lapozd fel Csigó Zita: Csomagolj ebédet! című könyvét (a fenti recepteket is ebből a könyvből válogattuk) – Corvina Kiadó, 2018, 4990 Ft.