5+1 egyszerű recept az ünnepek alatti utazáshoz

4. A gyerekek kedvence: mogyorós-kakaós csiga

vegetáriánus; energiatartalom/darab: 227 kcal; szénhidráttartalom/darab: 26,1 g

Készítsük teljes kiőrlésű lisztből, adjunk hozzá mogyorót, és csomagoljunk mellé friss zöldséget és gyümölcsöt!

mogyoros kakaoscsiga

Hozzávalók (10 darabhoz):

A tésztához:

  • 50 g vaj
  • 50 g tejföl
  • 1 + 1/2 tojás
  • 20 g + 1 evőkanál nádcukor
  • 200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  • 50 g világos rozsliszt
  • 1/2 zacskó szárított élesztő
  • 1 csipet só
  • 50 + 100 ml tej
  • 1/2 vaníliarúd kikapargatott veleje

A töltelékhez:

  • 20 g vaj
  • 15 g sötét kakaópor
  • 40 g őrölt mogyoró
  • 30 g nádcukor

A vajat felhabosítjuk a tejföllel, az 1 egész tojással és a 20 g cukorral. A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel és a sóval, majd hozzáadjuk a vajas elegyhez. Végül kb. 50 ml tejet öntünk hozzá, és puha, sima felszínű tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk. A megkelt tésztát lisztezett felületen 2 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a vajjal, egyenletesen megszórjuk a kakaópor, az őrölt mogyoró és a nádcukor keverékével. Hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük, majd éles késsel ujjnyi vékony szeletekre vágjuk.

A csigákat oldalukra fordítva sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük. Tetejüket átkenjük a maradék elhabart tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben a 100 ml tejben elkeverjük a maradék nádcukrot és a vaníliavelőt. A sütési idő vége előtt pár perccel a csigákra locsoljuk, ezáltal lesznek igazán puhák.

5. Gyümölcsrizs elvitelre: ananászos gyümölcsrizsmuffin

gluténmentes; vegetáriánus; energiatartalom/darab: 173 kcal; szénhidráttartalom/darab: 25,1 g

Könnyen magukkal vihetjük a gyümölcsrizst, ha az uzsonnás dobozba muffin formájában kerül. Ha nemcsak a glutén-, hanem a laktózmentesség is cél, a tejet egyszerűen cseréljük le (híg) kókusztejre. Ebben az esetben cukorból elég egy kicsivel kevesebb is.

etel utazashoz ananaszos muffin

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 150 g desszertrizs (vagy bármilyen más kerek szemű rizs)
  • 600 ml tej
  • 80 g nádcukor
  • 50 g kókuszreszelék
  • 150 g ananász (tisztított súly, kb. fél ananászból)
  • 4 tojás
  • 50 g rizsliszt

A szűrőn átöblített desszertrizst nagy lábasba szórjuk, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a nádcukrot és a kókuszreszeléket. Felforraljuk, majd kevergetve sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és lefedve félretesszük hűlni.

A megtisztított ananászt kis kockákra vágjuk.

A tojásokat elhabarjuk, majd a kihűlt rizshez forgatjuk. Belekeverjük az ananászkockákat, végül hozzászitáljuk a rizslisztet is, és az egészet alaposan összeforgatjuk. A masszát egy muffinpapírral bélelt muffinsütő mélyedéseibe kanalazzuk.

170 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. A muffinokat a formában hagyjuk langyosra hűlni. Tetejét díszíthetjük kevés kókuszchipsszel, de ez akár el is maradhat.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2
3
4