4. A gyerekek kedvence: mogyorós-kakaós csiga
vegetáriánus; energiatartalom/darab: 227 kcal; szénhidráttartalom/darab: 26,1 g
Készítsük teljes kiőrlésű lisztből, adjunk hozzá mogyorót, és csomagoljunk mellé friss zöldséget és gyümölcsöt!
Hozzávalók (10 darabhoz):
A tésztához:
- 50 g vaj
- 50 g tejföl
- 1 + 1/2 tojás
- 20 g + 1 evőkanál nádcukor
- 200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 50 g világos rozsliszt
- 1/2 zacskó szárított élesztő
- 1 csipet só
- 50 + 100 ml tej
- 1/2 vaníliarúd kikapargatott veleje
A töltelékhez:
- 20 g vaj
- 15 g sötét kakaópor
- 40 g őrölt mogyoró
- 30 g nádcukor
A vajat felhabosítjuk a tejföllel, az 1 egész tojással és a 20 g cukorral. A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel és a sóval, majd hozzáadjuk a vajas elegyhez. Végül kb. 50 ml tejet öntünk hozzá, és puha, sima felszínű tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk. A megkelt tésztát lisztezett felületen 2 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a vajjal, egyenletesen megszórjuk a kakaópor, az őrölt mogyoró és a nádcukor keverékével. Hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük, majd éles késsel ujjnyi vékony szeletekre vágjuk.
A csigákat oldalukra fordítva sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük. Tetejüket átkenjük a maradék elhabart tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben a 100 ml tejben elkeverjük a maradék nádcukrot és a vaníliavelőt. A sütési idő vége előtt pár perccel a csigákra locsoljuk, ezáltal lesznek igazán puhák.
5. Gyümölcsrizs elvitelre: ananászos gyümölcsrizsmuffin
gluténmentes; vegetáriánus; energiatartalom/darab: 173 kcal; szénhidráttartalom/darab: 25,1 g
Könnyen magukkal vihetjük a gyümölcsrizst, ha az uzsonnás dobozba muffin formájában kerül. Ha nemcsak a glutén-, hanem a laktózmentesség is cél, a tejet egyszerűen cseréljük le (híg) kókusztejre. Ebben az esetben cukorból elég egy kicsivel kevesebb is.
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 150 g desszertrizs (vagy bármilyen más kerek szemű rizs)
- 600 ml tej
- 80 g nádcukor
- 50 g kókuszreszelék
- 150 g ananász (tisztított súly, kb. fél ananászból)
- 4 tojás
- 50 g rizsliszt
A szűrőn átöblített desszertrizst nagy lábasba szórjuk, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a nádcukrot és a kókuszreszeléket. Felforraljuk, majd kevergetve sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és lefedve félretesszük hűlni.
A megtisztított ananászt kis kockákra vágjuk.
A tojásokat elhabarjuk, majd a kihűlt rizshez forgatjuk. Belekeverjük az ananászkockákat, végül hozzászitáljuk a rizslisztet is, és az egészet alaposan összeforgatjuk. A masszát egy muffinpapírral bélelt muffinsütő mélyedéseibe kanalazzuk.
170 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. A muffinokat a formában hagyjuk langyosra hűlni. Tetejét díszíthetjük kevés kókuszchipsszel, de ez akár el is maradhat.
A cikk a következő oldalon folytatódik.